תיאור הצמח: בן-שיח נמוך ממשפחת השפתניים, שגובהו 40-20 ס"מ. גדל בארץ בבתות ים-תיכוניות ובצל החורש, בעיקר על אדמות טרה-רוסה באזורי ההרים. מצוי בכל החבלים הים-תיכוניים של הארץ. גבעוליו זקופים, עליו מעוינים, גלדניים ומשוננים, קרחים או שעירים בצדם העליון. הפריחה בחודשים אפריל-יולי. צבע הפרחים סגול-ארגמני. פרודות הזרעים נפוצות במהלך הקיץ
מקורות ופולקלור: ערביי ארץ-ישראל מכנים אותה בשם קמנדרה משרפה. כלומר – הגעדה היפה והמסולסלת, אולי בשל הופעתה המיוחדת ופרחיה הסגולים-ארגמניים. יש המכנים אותה משיטת אל-ערוס – מסרק הכלה – בשל עליה המשוננים המזכירים בצורתם מסרק.
רפואה עממית: הגעדה משמשת בעיקר כתבלין לתה. תה געדה מפושקת מומלץ בעיקר להורדת חום, נגד מחלות גרום ונגד שיעול. טוב לחיטוי הפה והגרון ולצרידות קשה. כתבלין לתה, חולטים גבעול בן 4-5 עלעלים לכוס תה. כמרתח, מבשלים 4 כפות גדושות עלים ירוקים, או יבשים, בליטר מים. מתקבל מרתח מריר מאוד. שותים 3-4 כוסות ביום. מומלץ לטיפול בסוכרת, בחילות בעת ההריון, להקלה במקרה של כאבים וחולשה בזמן המחזור החודשי. לטיפול בקצרת ובהצטננות - מבשלים 50 גר' עלים בליטר מים. עם עליית האדים, יוצרים אוהל מגבת מעל הראש וקולטים את האדים אל דרכי הנשימה. דרך נוספת לטיפול בכאבים ובחולשה בעת המחזור החודשי ובתקופת ההריון היא לאכול ביצים שטוגנו יחד עם עלי געדה כתושים. הכמות - גרם אחד של עלים כתושים לביצה אחת. תה זה ממתיקים בדבש.
אופן השימוש: חולטים 5-4 עלי געדה מפושקת יחד עם תה, וממתיקים בכפית דבש גדושה. מערבבים היטב, משהים 2 דקות ושותים. תה זה יעיל בעיקר למחלות גרון, צרידות ושיעול.
משרה כוהלית – מכניסים 100 גר' עלים לבקבוק המכיל חצי ליטר כוהל רפואי. אוטמים אתה בקבוק היטב ושומרים כחודש ימים. התמצית המתקבלת משמשת לטיפול בחבורות, בנקעים ובנפיחויות, והיא משככת כאבים באופן מיידי.
מתוך ילקוט הצמחים של נסים קריספיל