במגזין פורבס פורסם לפני מספר שנים כי אחד מ-10 הטרנדים הלוהטים בקולינריה העולמית ( בעיקר בארה"ב) הם גרגרי שומר פשוט ופרחי השומר הפשוט הפורחים בארץ ישראל בהמוניהם. עוד מסופר כאן כי האבקה הינה התבלין השלישי היקר בעולם ....
משתמשים בה לתבלון סלטים, פיצות, דגים דברי מאפה ועוד.
כדי שתאמינו לנו הנה הכתבה המקורית באנגלית
Fennel pollen is a remarkably versatile spice that has notes of licorice, curry and honey,” says Laurent Tourondel of the BLT restaurants in New York, Los Angeles, Las Vegas and many other cities. Sondra Wells of the Napa Botanical Bakery, in Napa, CA, notes that foragers roam to hand-pick fennel flowers in the California hills, after the bees have visited. “The blooms are dried and sifted and sold as the world's third most expensive spice - just behind saffron and cardamom,” she says. “You pretty much can go right outside, get some flowers and pat off the pollen, or just use the whole flower like we do,” says Chris Kurth of San Diego’s Grant Grill. He calls the flavors explosive.”It’s definitely something cool to put with fish, but pollen will work with just about anything.” Case in point: at their new, contemporary Italian restaurant Sotto in Los Angeles, Chefs Zach Pollack and Steve Samson add fennel pollen for extra perk to a pizza of guanciale (pork cheek, cured in house, of course), ricotta cheese etc.
איך להשתמש בגרגרי אבקת שומר פשוט