צמחים בסכנת הכחדה

בישראל גדלים מעל אלפיים מינים של צמחים. רובם נפוצים למדי ומוצאים בקלות תנאים לגדול ולהתרבות בהם. אם לא נקטוף אותם ונשאיר להם מספיק שטחים טבעיים מגוונים יש להניח שיישארו בסביבתנו לעד. אבל יש קבוצת צמחים שקיומם בסכנה ואם לא נעשה מאמץ מיוחד ולא נדאג להם אנחנו עלולים לאבד אותם.

איך יודעים אילו צמחים נמצאים באיום?
מיטב הבוטנאים בארץ עשו עבורנו את העבודה, חקרו את צמחיית הארץ ופרסמו בשנים 2007 ו 2011 את הספר האדום "צמחים בסכנת הכחדה בישראל". בספר מתוארים 414 מיני צמחים והמלצות מה ניתן לעשות כדי להגן עליהם.

תשאלו מדוע צמחים מאוימים?
כל צמח וסיפור שלו. יש צמחים מאוד נדירים כי הם זקוקים לתנאי מחיה מיוחדים שלא קל למצוא אותם. אם בתי הגידול הנדירים שלהם נפגעים, גם הם נעלמים יחד אתם. למשל כשיובש אגם החולה בשנות החמישי של המאה הקודמת נכחדו מהארץ יחד אתו כמה מיני צמחים שגדלו רק שם. בבתי גידול לחים: ביצות, גדות נחלים, בריכות חורף מוצפות עונתית, גדלים הרבה צמחים בסכנת הכחדה בתנאי שהם לא מזוהמים ולא יובשו. צמחים נדירים של מישור החוף היו פעם הרבה יותר נפוצים. הם גדלו בדיונות חול, בגבעות כורכר, ואדמות חמרה אדומות. אלא שמדינה שלנו מתפתחת בקצב רב, בונים שכונות מגורים חדשות, מקימים אזורי תעשיה ומסחר, סוללים כבישים ומסילות רכבת. במישור החוף נשארו מעט מאוד שטחים טבעיים בהם יכולים להמשיך להתקיים צמחים ובעלי חיים. מיני צמחים רבים באזור הזה הפכו להיות נדירים מאוד ונמצאים בסכנת הכחדה. הצמחי בר שפעם גדלו בשדות חקלאים על אדמות עמוקות ופוריות בשכנות טובה על הגידולים החקלאיים נדחקו הים על ידי שיטות עיבוד מודרניות: חריש עמוק, ריסוס בקוטלי עשבים או דישון אינטנסיבי. בנוסף לכל הצרות האלה סובלים הצמחים המקומיים מכמה ממינים של צמחים זרים ואגרסיביים שהגיעו אלינו מארצות רחוקות במכוון או שלא במכוון, כובשים שטחים גדולים ודוחים מהם צמחים מקומיים.

למה חשוב לשמור על הצמחים הללו ? 
ההערכה היא שרק חלק מזערי מכלל המינים שהיו אי פעם על פני כדור הארץ חיים בו היום. כלומר, רוב המינים שחיו על פני כדור הארץ נכחדו, ללא השפעת האדם, בתהליכי האבולוציה המונעים על ידי הברירה הטבעית. אם כך למה לנו לטרוח על מנת להציל מינים נדירים מהכחדה? זו תהיה התערבות בתהליכים טבעיים. הסיבה לכך שמינים רבים נכחדו מפני כדור הארץ בדורות האחרונים איננה רק הברירה הטבעית, אלא ברירה אנושית – האדם על פעולותיו ההרסניות והבלתי מתחשבות בסביבה הפך לגורם מרכזי להיעלמות מינים. מטרה מרכזית של שמירת הטבע היא לבלום תהליכים אלה, ולאושש אוכלוסיות של מינים המצויים בסכנה.
כדאי לדעת שלמעלה מ-400 מינים של צמחי בר נמצאים בסכנת הכחדה בישראל. ב"ספר האדום" ובאתר הצמחים בסכנתה הכחדה מתועדים כל את קבוצת הצמחים האדומים, הוא נועד ולהוות בסיס למדיניות שימור צמחים במדינת ישראל..רשימת המינים הכלולה בו, איננה זהה לרשימה של המינים המוגנים על פי החוק כיום. שימור מגוון המינים חשוב לשימור המגוון הביולוגי. שאחת הסכנות הגדולות לשימור, היא היעלמותם של מיני צמחים ובעלי חיים וצמצום אוכלוסיותיהם ושטחי מחייתם בקצב הולך וגובר כפי שמתואר למעלה. ישראל, כאחת הארצות הצפופות בעולם, לכן היא חשופה במיוחד לסיכונים של העלמות צמחים מקומיים והתפשטות צמחים פולשים לכן נדרשים מאמצים על מנת לשמור ככל האפשר את המגוון הביולוגי הטבעי, על מנת לשמר את המערכת האקולוגית הטבעית.

אז איך בכל זאת שומרים על הצמחים בסכנת הכחדה?
הקמנו אתר האינטרנט מיוחד על הצמחים בסכנת הכחדה, כדי שכל אחד יוכל ללמוד עליהם, לדעת איפה הם נמצאים. בוטנאים-מומחים מחפשים אותם בשטח ומדווחים לאתר כדי שיופיו במפות ושנוכל לתכנן את הערים והכבישים שלנו כך שלא יפגעו בצמחים בסכנת הכחדה. אוספים דגימות של הזרעים שלהם בטבע ושומרים בבנק הגנים בתנאים מיוחדים לדורות הבאים. מגדלים אותם בגנים בוטניים ובגני מקלט כדי ללמוד אותם מקרוב וכדי שבעתיד נדע איך לרבות אותם ולהחזירם לטבע. משקמים בתי גידול שנפגעו בעבר ומחזירים את צמחים שפעם נעלמו מהם.

כתבה: דר' מרגרטה וולצ'ק אקולוגית צמחים רשות הטבע והגנים

להיכרות עם הצמחים בסכנת הכחדה באתר צמח השדה



גינון חסכוני במים