צמח השדה
שהם משרד החקלאות
פארק נאות קדומים
70 שנה לישראל

ביום ההולדת ה-70 למדינה, נכיר 70 מצמחי הבר אשר שימשו את האדם לתועלתו בעבר וצאצאיהם המתורבתים משמשים אותנו עד היום

צמחי מרפא

הרפואה העממית, המבוססת בעיקרה על צמחי-בר, הייתה צורת הריפוי היחידה שהייתה מוכרת בעבר הרחוק, ויש עדיין תרבויות המשתמשות אך ורק בה. תרופות רבות המשמשות ברפואה המודרנית, מאספירין עד תרופות לסרטן הדם, מקורן בצמחים.

צמחי חליטה ומשקה

כדאי מאוד להכיר את צמחי הבר המשמשים לחליטה, קל להכין מהם משקאות מרעננים בכל מקום בטבע, ולא נשכח את ענבי הגפן המשמשים להכנת יין ומיץ ענבים.

צמחי תבלין

אין מטבח שבו לא משתמשים בתבלינים כדי להעשיר, לשמר ולכבוש משקאות ותבשילים, או לשם בישום הבית והגוף. סוד התבלינים והבשמים שמקורם בצמחי הבר היה ידוע כבר בימי קדם.

צמחי מאכל

מאז ימי הציידים - לקטים ועד היום ידע האדם ללקוט את מזונו בטבע. חלק גדול מהצמחים בוייתו במהפכה החקלאית, לצמחים רבים המצויים כאן ישנו מתכון ב דף המתכונים באתר צמח השדה

.

דת ופולחן

מאז ימי קדם השתמשו בכל הדתות בצמחים לצרכי פולחן בעיקר ביין ובשמן זית. אנו משתמשים כיום ביין לקידוש, בעבר היו שימושים נוספים ליין. כיום נוטלים את ארבעת המינים בחג הסוכות ועוד.
בבית המקדש השתמשו בצמחים להכנת קטורת. המסורת מספרת שמשפחת בני אבטינס הכהנים, שהיו ממונים על הכנת התערובת המדוייקת לקטורת, לא גילו את הסוד. בין הצמחים שהשתמשו בהם היה צמח ששמו מעלה עשן שהיה אחראי לכך שהעשן יעלה בקו ישר למעלה ולא יתפזר.

מזון לבהמות

גם גידולי מספוא חשובים מקורם בצמחי ארצנו. הם היו ועודם בעלי חשיבות רבה לחקלאות בכל צורותיה.

יצירת סיבים, מחצלות, עיבוד וצביעת בדים ועורות

צמחים הם המקור לייצור חוטי פשתן לאריגת בדים, סיבים לחבלים, חלקי עלים וגבעולים לאריגת מחצלות, חוטים, צבעים לצביעת בדים וחומרים לעיבוד עורות.

נגרות

גזעים וענפים של עצי בר ושיחים שימשו להכנת קורות לחיזוק מבנים, להכנת רהיטים, לבניית סירות, לייצור כלי עבודה, כלי ציד, כלי נשק ועוד. גם כיום משתמשים בגזעי וענפי עצים ליצירת כלי עבודה, רהיטים גפרורים ועוד

כתיבה

גומא הפפירוס היה המקור הראשון לנייר. מענפים וקנים יצרו כלי כתיבה, וכן הפיקו צבע מעפצים של אלון התולע כצבע לכתיבת ספרי תורה.

היגיינה וקוסמטיקה

גם בתעשיית הבשמים והפקת שמנים היה בעבר ויש עוד היום, מקום חשוב לצמחי הארץ. בעבר הפיקו מצמחים גם חומרים לכביסה ולצחצוח שיניים (אלת המסטיק)

דישון האדמה בתרכובות חנקן

צמחים ממשפחת הקטניות מקיימים סימביוזה עם חיידקים המעשירים את הקרקע בתרכובות חנקן, ובכך הם חוסכים את הצורך בדישון.

גינון ונוי

מאז ומתמיד נהנו בני אדם מיופיים וריחם של הפרחים. בין צמחי הנוי המפורסמים בעולם ישנם לא מעטים שמקורם בצמחי ארצנו ביניהם הורד, הצבעוני, הנרקיס ועוד.

ארץ ישראל היא חלק מאזור הסהר הפורה שהוא ערש החקלאות בעולם המערבי. צמחי בר של הארץ שימשו מקור לרבים מצמחי החקלאות החשובים. חלק גדול מהצמחים מוזכר בצמוד לשימושם בכתבים עתיקים ביהדות, בנצרות ובאיסלם.
מאז ימי קדם ידע האדם את ערכם של הצמחים וניצל אותם לתועלתו. עד לפני כ-10,000 שנה ליקט האדם את מזונו בסביבתו, כאשר צמחים היו מרכיב עיקרי וחשוב במזונו, זה כלל עלים, שורשים, פרחים ופירות.
עם הזמן למד להכיר צמחים מועילים רבים שנוצלו על ידו למטרות שונות: למאכל ולמשקה לו ולבהמתו, להפקת שמנים, לצרכי פולחנים דתיים וסיאנסים, לצרכים פליליים (הרעלת שונאים ומתחרים), כתבלינים, בשמים וצבעים, למרפא, להפקת חומרים רעילים לציד, כחומר בעירה, להפקת סיבים וחבלים, לעיבוד עורות, לבניית כלי כתיבה וכלי נגינה ועוד.
במהלך השנים בויתו מינים רבים והפכו לגידולים מבוקשים.

אין הכוונה שלפי המידע המוצג כאן תצאו לשדה ותשתמשו או תאכלו צמחים ללא ידע וללא הדרכה. יש לשים לב כי רוב צמחי המרפא הינם גם צמחי רעל במינונים שאינם נכונים ולמקרים שאינם רלוונטיים. הכוונה להיכרות עם הצמחים ועם הטבע שהינו חלק מהמורשת של העם והארץ.

שימו לב - לא קוטפים צמחים מוגנים!!!