עונת פריחת האירוסים קצרה, אולם הפרח הינו היפהפה שבפרחים, - לכן נקדיש לו מאמר מיוחד.
עודד פורת ממדרשת הגולן כותב לנו:
ציורי אירוסים מקשטים ארמונות למן ראשית היסטוריית המלכים המתועדת.
תחותמס השלישי, שמסעו לכיבוש אסיה הקטנה הינו מהמפורסמים שבכיבושי העולם העתיק, עיטר את מצבתו בציורי איריסים שלא פרחו במצרים מולדתו אלא הובאו מאזורי כיבושיו לנוי וליופי.
בית המלוכה הצרפתי אימץ בימי הביניים את הפרח, וקרא לו בשם "פרח המלך".
האירוס עיטר את מגיני האבירים והלוחמים של בית המלוכה מימי מסעות הצלב ועד למהפכה הצרפתית. מקור השם "איריס" ביוונית, ותרגומו: הקשת בענן.
האיריס היווני חדר אל העברית בתקופת המשנה והוא נקרא במקורותינו בשם "אירוס", ומכאן ניתן להבין את תיקוניהם של מורי הטבע ומדריכי הטיולים למיניהם שמתעקשים על "איריס" כשם הלועזי של הצמח.
חוקר הצמחים הרב עמנואל לעף, כותב שלא מצא בכתבי יד ובכל המהדורות השונות את שם הפרח נכתב בשמו הלועזי, ולכן ככל הנראה השם הרווח בארץ ישראל היה "אירוס".
עדיין נשאלת השאלה כיצד מקורותינו שהיו עירניים מאוד לצומח ולסביבה לא הזכירו רבות יותר את פרח האירוס. התשובה על פי עוזי פז היא שהאירוס המקראי-משנאי נקרא בשם "שושן", הנפוץ מאוד במקורות כדימוי לחן ויופי. הוא אף הציע לקרוא לקבוצת אירוסי ההיכל המכונים בשם קבוצת אונקוציקלוס בשם "קבוצת אירוסי השושן".
נמליץ על שתי נקודות מרוחקות קמעה זו מזו שבהן ניתן לצפות באירוסים. נתחיל בדרום.
האירוס הדרומי ביותר בארץ, אירוס ירוחם, זכה שתיקרא על שמו שמורת טבע מיוחדת. בצד כביש ירוחם-דימונה (מס' 204), מעט דרומית לבסיס בית הספר למ"כים, יוצאת מזרחה דרך עפר טובה לכל רכב לעבר השמורה. המסומנת בשילוט ברור. אירוס ירוחם הינו שחום, עם עלים קטנים יחסית למשפחת אירוסי ההיכל, כיאה למיקומו המדברי. בשמורה שביל מעגלי עם מסלול הליכה בן 30 דקות לצפייה באירוס המרהיב, הטובל בשפע פריחה מדברית של נוריות וצבעונים.
בין האירוסים השחומים ניתן להבחין באירוסים צהובים לחלוטין, ניתן לומר אפילו ג'ינג'ים.
אירוסים אלו הינם מוטציות של אירוס ירוחם, שחסר בהם פיגמנט המכונה אנטוציאן.
לאחר שהשבענו את עינינו, ניתן גיחה של 300 ק"מ צפונה אל רמת הגולן, לחזות בצפוני שבאירוסי ההיכל, אירוס הגולן (או בשמו הנוסף: אירוס החרמון). האירוס המרהיב שצבעו לבן בהיר ושפתיו התחתונות שחורות מנוקדות לבן הינו בעל פרחים ענקיים, והוא פורח במקבצים נאים במספר נקודות בגולן. המקום המומלץ לצפייה בתקופה זו הינו צומת ציר המפלים הקרוי על שם כביש 808 היוצא מדרום רמת הגולן אל מרכזה, וחוצה את נחלי מרכז הגולן בנקודה שבהם הם הופכים מוואדיות רדודים לנחלים קניוניים שבהם צונחים המפלים המפורסמים של נחלי הגולן.
אל הצומת נגיע מכביש סובב כנרת. נעפיל אל הגולן בכביש 87 היוצא מצומת יהודייה לעבר צומת קצבייה, ומשם נמשיך עוד צומת אחד, עד שניפגש עם כביש 808, "ציר המפלים". נקודת הפריחה נמצאת צפונית לצומת, בשלוחה קטנה המוגבהת מעט מציר עפר היוצא מהצומת. יש לשים לב ולא להרחיק מעבר לריכוזי הפריחה, שכן בהמשך הציר מוביל לשטח אש פעיל של צה"ל.
הפריחה בנקודה זו צפויה להימשך עוד כשבוע-שבועיים, תלוי במזג האוויר, ואז תנדוד צפונה ומזרחה עד לפריחת האירוס בחרמון בעוד כחודש וחצי-חודשיים.
באירופה פריחת האירוסים מתחילה בחודש מאי, ולרגל כך מתקיימם פסטיבלים גדולים שהגדול והחשוב שבהם מתקיים בפירנצה שבאיטליה, הנחשבת ל"בירת האירוסים העולמית". בעולם ידועים כיום 20,000 מינים של אירוס, שרבים מהם הינם הכלאה של מיני אירוסים שונים. אכן, כל העולם הוא איריסים, ממש כשיר האהבה של חיים חפר: "איריסים, יפות עיניה, איריסים... כל העולם הוא איריסים".
למידע על אירוס ירוחם ניתן להתקשר למדרשת ירוחם: 08-6598333; למידע על אירוס הגולן ניתן לפנות למדרשת הגולן: 04-6678888.
אינפורמציה נוספת , נמצאת כאן באתר ובקישורים הנלווים לכל מיני האיריס