הדפסה
נרקיס  מצוי

טיול פריחה לדצמבר: נרקיסים ושאר חברים בדור-הבונים

טיול נינוח בניחוח נרקיסים לחודש דצמבר   21/12/2024

בשעה שכולם יוצאים לחפש נרקיסים בין הסלעים בהרים, אתם מוזמנים לצאת לטיול חורפי באחת מרצועות החוף היפות בארץ, ועל הדרך לפגוש המוני נרקיסים שניצבים בעיקשות מעוררת השתאות מול רוחות הים המלוחות. ויש גם צ'ופר למתמידים בעלי המזל: מפגש עם פלמינגואים!

אל תתנו למראה העדין, התמים, הנחבא אל הכלים – להטעות אתכם. כי בתנאים מסוימים, מלך הביצות יכול בנקל לקחת גם את תפקיד מלך החופים. והתפקיד הזה דורש עיקשות, נחישות וקשיחות. כי בכל זאת, לא כולם מסוגלים להרים ראש מול גרגרי החול הפוצעים ומול רוחות הים המלוחות.
אנחנו מדברים כמובן על הנרקיס המצוי, שממש בימים אלו נותן שואו נפלא ברצועת החוף של תל דור, שמורת דור-הבונים ומה שביניהן. טיול קליל באזור יפגיש אתכם עם אלפי פרטים, שאליהם חוברים צמחים נוספים אופיניים לקו הרסס של חוף הים. מיד נגיע אליהם.
 
פריחה בהתאמה אישית
היתרון הגדול במסלול המוצע כאן הוא האופי המודולורי שלו: אתם יכולים לשוטט בגן לאומי תל דור, לחקור את אוצרותיו ולאחר מכן להמשיך צפונה אל שמורת טבע חוף דור-הבונים. מצד שני, אתם יכולים לדגום רק את השמורה, שגם בה מוצע מסלול טיול חמוד להפליא הכולל את "גבעת הפריחה" המפורסמת. ואתם יכולים פשוט לבנות לעצמכם מסלול לפי רמת היכולת, החשק והעניין. 
לאיבוד לא תוכלו ללכת כאן – כי כל עוד הים נמצא לצידכם, אין אפשרות להתברבר. בקיצור, זהו מסלול פריחה, טבע וצדפים של חוף הים, וים מרגיע בהתאמה אישית. מה שכן, אנא הקפידו להישאר על השבילים המסומנים בלבד. לטובת הטבע, ולטובת הבטיחות שלכם, שכן רוב ההליכה היא על סלעי כורכר ...
אנחנו התחלנו את הטיול שלנו בגן לאומי תל דור, שנחנך לפני שנים ספורות ומציע שני מסלולי טיול קצרים, שניתן לשלב ביניהם ולצעוד בסך הכל כ-2.5 ק"מ. במרכז המבקרים בכניסה ישנו שילוט ומפה מפורטת של המסלולים ונקודות העניין. ההמלצה שלנו: התחילו עם "שביל החוף" והמשיכו ב"שביל הרכס" (שאף נגיש לעגלות). אז מה יש פה? בעיקר מפרצונים ציוריים לעילא, וגם מפגש עם שרידים מן העבר, רמז להיותה של דור עיר נמל חשובה, שראשיתה לפני כ-3,500 שנים. בין השאר, בתקופה ההלניסטית שגשגה כאן תעשיית ייצור צבע הארגמן, שהופק על ידי שימוש בחלזונות ימיים בשם "ארגמונים" (אפשר ומומלץ להתעמק בנושא במוזיאון המזגגה הנמצא בנחשולים) . בדרככם פזורים שלטים המסבירים את הממצאים הבאים
 
האתגר הרומנטי
ממש מול הים: שרידים קלושים של מקדשים רומיים והמון פינות סודיות-למחצה מול הים. בהמשך המסלול תפגשו את "ספסלי האוהבים". איפה בדיוק? ובכן, יש דברים ששווה לגלות לבד, כאלו שמביאים עמם חדוות גילוי מפתיעה. אז הנה לכם, יופי של אתגר ברוח רומנטית...
אם החלטתם להמשיך צפונה (וברור שהחלטתם), עלו על השביל בסימון אדום והצפינו איתו לכיוון שמורת טבע חוף דור-הבונים (כאמור, ניתן להגיע אליה ישירות, גם ללא צרוך בהגעה לתל דור. הכניסה אליה בתשלום). 
הדרך לשמורה אורכת פחות מ-3 ק"מ, והיא קלה ונעימה. המסלול המסומן ייקח אתכם אל כמה ממוקדי העניין היפים, בהם "המערה הכחולה", המהווה עדות לכרסום העיקש של מי הים בסלע – מה שיצר מרחב מפוסל ויפהפה. אל תוותרו גם על מפרץ הצדפים, וכמובן – על גבעת הפריחה. כאן, הדומיננטיות של הנרקיסים פשוט משכרת, ונכון לאמצע דצמבר 2024, מדובר באלפי פרטים באזור, כולל לצד  המערה ואל מול הספינה הטבועה. 
 
פריחות שממלאות את הנוף – ואת הנפש
כידוע, הנרקיס הוא מהפרחים היפים והנפוצים בארץ. לעתים הוא גדל במרבדים צפופים ונרחבים. הפרח מדיף ריח נעים ועז, וכשהצמחים צפופים - הם ממלאים את האוויר כולו בריחם. בעבר, אוכלוסיית הנרקיס בארץ סבלה קשות מייבוש של בית גידולו העיקרי (ביצות) וכן מקטיפה ועקירה, וכיום הוא פרח מוגן.
בנוסף לנרקיסים, תגלו פה הפתעות בדמות כרכום גייארדו תת-מין חופי שפורח בהמוניו. זהו צמח הנמצא בסכנת הכחדה, מה שמכונה "צמח אדום" הגדל בכמה אתרים באזור החוף. יש לו פקעת בקרקע המתחלפת בכל שנה, בדומה לכל מיני הסוג כרכום - המונים כ-90 מינים. מי עוד מחכה רק לכם פה? רק תבקשו: מתנן שעיר, טיונית החולות, לענה חד זרעית,  קריתמון ימי (שמצוי בסוף פריחתו), דו-פרק חופי, בן-טיון בשרני ועוד. לא כולם פורחים כעת, אבל בהחלט נוכחים בנוף. עוד מי שגדל  כאן בכל השנה, אך לא פורח כעת, שיחים נמוכים ושרועים של אלת המסטיק, קורנית מקורקפת ( תימין) שיפרח כאן לקראת סוף האביב בפרחים ורדים יפהפיים. 
 
עוד כדאי לדעת ששמורת הטבע מפגישה מיני צמחים שמוצאם מכמה בתי גידול שונים, שילוב שמביא עמו עושר בוטני מרשים. העושר הזה כולל גם מינים אנדמיים, בהם אלמוות ארץ-ישראלי הפורח באפריל-מאי, אלקנת הצבעים ששורשיה שימשו בעבר לצביעה, ופריחה עשירה וצבעונית נוספת.  סביון יפו צפוי לפרוח בינואר, וחומעת האווירון, צמח חד-שנתי נדיר מאוד בארץ ובעולם, שהתגלה ותואר למדע לראשונה על ידי החוקר אהרון אהרונסון בשנת 1906.
 
בקיץ ובסתיו פורחות כאן חבצלות החוף הלבנות הריחניות והיפהפיות. בעונה זו ניתן לראות את הפירות והזרעים השחורים שלהן המצופים בשכבת שעם על מנת שיתאפשר להן לצוף על המים, ולנבוט במקום אחר, מבלי להינזק כלל.  
גולת כותרת נוספת היא פריחת אלפי עמודי החצבים בחודש ספטמבר בתל דור לכיוון צפון . מחזה מרהיב. 
 
ואם נחזור להווה - מי שעדיין לא נוכחים כאן עדיין הם הצבעונים, שצפויים להפציע בגבעת הפריחה בעוד כחודש. ואלו הם כמובן חדשות טובות, כי משמעות הדבר היא ששווה לצאת לטיול הזה ממש היום - ולבצע גרסה נוספת שלו בעוד חודש. פשוט כי תמיד יש משהו חדש לגלות...
 
לדעת עוד
אורך המסלול: תלוי בכם. אפשר לדגום כל אתר בנפרד (כ-2-3 ק"מ כ"א) או לבצע מסלול הלוך ושוב ארוך (כ-8 ק"מ בסך הכל).
רמת הקושי: קלה עד בינונית .
הגעה: בווייז "גן לאומי תל דור" ו/או "שמורת טבע חוף דור הבונים". 
קחו בחשבון שהמסלול אינו מוצל, השיחים נמוכים ושרועים מפאת תנאי הגידול הקשים על חגורת הרסס של הים.  

צ'ופרים למתמידים – פלמינגו! הגעתם עד כאן? בהחלט מגיע לכם שי מפתיע. מסתבר שבבריכות הדגים ליד נחשולים, ניתן לעתים לפגוש בפלמינגואים. הפלמינגו הוא עוף מים המתהדר בנוצות ורדרדות, ובעברית הוא קרוי "שקיטן". תודו שלא ידעתם את זה...
כדי להגיע, היכנסו לחוף של תל דור ליד בית העלמין של נחשולים, אך אל תפנו אל החוף אלא בשביל צפונה, שעובר לרגלי גבעה. המשיכו איתו אל מעבר לשער, ושם בבריכת הדגים שמצד מערב, אולי תוכלו לצפות בהם. הסיכוי הטוב ביותר שלכם הוא בשעות הבוקר המוקדמות. לא פגשתם אותם? תוכלו להמשיך את יום הטיול ולעלות צפונה, אל בריכות המלח שליד חורבת קרתא באזור עתלית. גם שם הם לעתים נוטים להתגודד ולעשות פוזות לצלמים.
 
צ'ופר נוסף 
השקיעות בחוף דור בסתיו ובתחילת החורף הן מן היפות בארץ , בגלל תצורות החוף ומשטחי הגידוד.
 כתב אייל שפירא 

קבלו מסלולים נוספים בעונות שונות למסלול זה 
טיול סתווי קסום לחוף דור בעקבות החבצלות ופריחת מאות עמודי חצבים
היכרות עם צמחי הבר הפורחים בשפת הים סיור חופים לפרידה מהחופש הגדול
גינון חסכוני במים