בלב המדבר, באמצע כל הצחיחות הזו, צצים להם לפתע המוני נרקיסים ומפיצים את ריחם. האם זו פאטה מורגנה? ומה עם כל האגדות והמיתוסים שסיפרו לנו על מלך הביצות?
אז נכון, הנרקיס המצוי היה ידוע כצמח ביצות, והוא גם מחבב כיסי קרקע בין סלעים בהרים. עם זאת, הנרקיסים של הנגב, הגדלים בבתי גידול מיוחדים שקולטים את מי הגשם המעטים במרחב זה ביעילות רבה, פורחים בעקבות הגשם החזק הראשון, בין אם הוא מוקדם ובין אם הוא מאוחר.
וזה בדיוק הסיפור של נחל חצץ, נחל קצר יחסית בצפון הנגב שהופך להיות מוקד זמני של עלייה לרגל עבור חובבי הפלא של נרקיסים במדבר. וזה קורה במשך זמן קצר בלבד בחורף. (כדי להיות מעודכנים יש לעקוב אחר דיווחי הפריחה )
בימים אלו, הפריחה נותנת כאמור את ההדרן שלה, וזה בדיוק הזמן להגיע.
במילים פשוטות, אל תחכו לסופ"ש הבא. אין תירוצים. אתם כעת בעבודה? תודיעו שצץ משהו דחוף ואתם חייבים לצאת! וזה ממש לא שקר...
מתחילים לצעוד
קודם כל, תיאום ציפיות: מסלול הטיול קל. הוא נטול עליות וירידות משמעותיות ורובו מישורי ונוח. עם זאת, ההגעה מנקודת החנייה ועד לנרקיסים תדרוש מכם הליכה של כ-3.5-4 ק"מ לכל כיוון.
לאחר שמחנים את הרכב לצד כביש 204, צפונית למרחב עם (הפרטים הטכניים – בהמשך), מתחילים לצעוד מזרחה בדרך עפר נוחה ורחבה המסומנת בסימון שבילים שחור.
בורות חצץ: ד"ש מהנבטים
כקילומטר וחצי מתחילת ההליכה, חפשו שלט קטן המכריז "סינגל בורות חצץ". כעת עזבו לרגע את השביל השחור שלכם, פנו שמאלה (צפונה) לכיוון הבורות, ובתוך דקות ספורות תגיעו לכמה בורות מים קדומים מרשימים. אל אחד מהם אפשר ממש להיכנס (בזהירות, ובתנאי שהוא אינו מלא במים!). סבורים כי מי שחצבו אותם היו הנבטים, אותו עם קדום שהכיר כל פינה במדבר בכלל ובהר הנגב בפרט. הבורות שימשו אותם לאגירה, וכפי שתראו – הם גם נוטים להיות סמויים מן העין. במילים פשוטות: רק מי שהיה צריך לדעת – ידע היכן הם. בורות חצץ היו בשימוש נרחב בתקופה הרומית ואולי גם בתקופה הביזנטית.
אחרי שדגמתם את הבור המרכזי, שאליו יורדות מדרגות אבן חצובות, חוזרים אל השביל השחור שלכם וממשיכים מזרחה. עוד גבעה, עוד ואדי, עוד שקט מדברי – והנה הגעתם אל ערוצו של נחל חצץ, השוכן בתחומי שמורת טבע מצוק הצינים, אחת השמורות הגדולות בישראל. היא משתרעת על פני כ-650,000 דונמים ובה מגוון בתי גידול.
ים (נחל) של נרקיסים!
השביל נכנס ויוצא מתוך הוואדי של נחל חצץ, ומכאן והלאה אתם ממש לא צריכים אותנו – פשוט לכו בעקבות הריח. וגם אם הריח לא עז מספיק, השביל יידע להוביל אתכם אל הנרקיסים. אולי זה הזמן לשנות את שם הערוץ מנחל חצץ לנחל נרקיסים?
בכל מקרה, אחרי צילומים הכרחיים והתענגות על הפרח שהחליט לצוץ בלב המדבר, אפשר לחזור באותה הדרך. עם זאת, אם אתם כבר כאן - יותר ממומלץ לצאת מהנחל, להמשיך מזרחה במעלה הגבעה בשביל השחור, ולאחר כ-300 מטרים להגיע לפסגתה – אל נקודת תצפית מדברית גבוהה ופנורמית שעושה טוב על הנשמה. נכון, העלייה מעט תלולה, אך היא קצרה ובהחלט שווה את זה!
לדעת עוד
להגיע: נוסעים על כביש 204, וכמה מאות מטרים מצפון לכביש הגישה ליישוב מרחב עם, מחפשים את השלט "נחל חצץ", ויורדים בזהירות מהכביש אל חנייה מאולתרת. מי שחוששים להשאיר כאן את הרכב, יכולים לחנות בכניסה למרחב עם, מה שמוסיף הליכה של כקילומטר למסלול.
אורך המסלול: כ-7.5 ק"מ (הלוך ושוב)
רמת הקושי: קלה פלוס.
הערה: אין לטייל באזור אם צפויים שיטפונות. ישנם מטיילים המאריכים את המסלול ומוסיפים לו את נחל דרוך (אורך: 15 ק"מ. רמת קושי: למיטיבי לכת בלבד). אם בחרתם באופציה זו, קחו בחשבון שנחל דרוך מצוי בשטח אש ויש לתאם את הכניסה אליו עם הצבא.
לתצלומים מהשטח
ומידע נוסף
https://www.wildflowers.co.il/hebrew/ReadMore.asp?ID=695
לתצלומים מהשטח
ומידע נוסף
https://www.wildflowers.co.il/hebrew/ReadMore.asp?ID=695