הדפסה
איריס  הגלבוע

אל הגלבוע, ולא רק בגלל האיריסים

קללת דוד וברכת האירוסים   20/03/2007
משהו טוב יצא מגזרת הבצורת שהטיל דוד על הר הגלבוע - אירוס הגלבוע הייחודי פורח בקרחות היער, במקומות שבהם לא נטעה הקרן הקיימת עצים . זה הזמן לראות את מרבצי האירוסים בתפארתם. שתי הצעות לנו השבוע : האחת של עודד פורת ממדרשת הגולן והשניה של קק"ל
זה הזמן להגיע לגלבוע
גם אם לא בא לכם לטייל לפי המסלולים המוצעים
סעו בדרך נוף הגלבוע, ולא תתאכזבו
הפריחה מגוונת ומדהימה: החל מהכלך המצוי הצהבהב הגבוה, צנון פגיוני בשטיחים ורודים, בין לבין מנקדות את השטח: כלניות, נוריות פרגים וצבעונים.
פשתה שעירה, קחוונים, מיני ריכפה עכנאי ועוד חגיגיה של ממש.

המסלול של עודד
"הרי בגלבוע - אל טל ואל מטר עליכם", חרץ דוד המלך מיד לאחר מות יונתן רעהו האהוב ואביו, שאול המלך. הרי הגלבוע, נאמנים לקללה, כמעט שלא הצמיחו עצים והם עומדים בקירחותם.
הנוסע היהודי המפורסם בנימין מטודלה מפרסם בספרו את תיאור ההר, וכך הוא כותב: "ומשם (משכם) ארבע פרסאות להר הגלבוע, וקורין לו בני אדום מונטו גלבוא, והיא ארץ יבשה מאוד".
אכן, הגלבוע הוא אזור בעל כמות משקעים נמוכה יחסית, וכמעט נעדר מקורות מים. יש המפרשים את מקור השם "גלבוע" בחיבור המילים "גלה מבוע", כלומר: הסתלק מקור מים נובע. גם מבחינה בוטנית הגלבוע הוא מפגש של הצומח הערבתי-מדברי עם הצומח הים-תיכוני, רמז לצחיחותו ולתנאים היובשניים שבו.

עובדות אלו עמדו בתוקפן עד שהגיעה המהפכה הציונית, ועימה הקרן הקיימת שהפריחה את השממה ונטעה עצים בכל פינה נידחת, גם אם העצים לא ממש מתאימים לשטח שבו ניטעו. וכך, המשקיף מעמק חרוד לעבר הרי הגלבוע יכול להבחין בשטחים טבעיים שאינם מיוערים, ולעומם בשטחי יערות הקרן הקיימת הנטועים אורנים.
ולמה אנו נדרשים לתופעת הייעור? שכן עם הגיע חודש אדר צצים גם הפרחים היפים ביותר בארצנו, שלא בכדי נבחרו על ידי החברה להגנת הטבע כסמל.
הכוונה היא כמובן לאירוסי ההיכל, שצורתם מזכירה אמנם היכל מפואר ויפה.

כדאי לדעת שבגלבוע פורח אחד מהיפים שבאירוסי ההיכל, הלא הוא אירוס הגלבוע המרשים, הפורח כעת בכל מקום בגלבוע. אמרנו בכל מקום?
בכל מקום. בתוך היער, מתחת לעצים, קצת קשה לו לפרוח, שכן הוא מחפש שטחים פתוחים דווקא.
כמו שאמרנו, היער עוד לא תפס את כל שטח הגלבוע ולכן הוא פורח לו בצידי הדרכים ובשטחים הפתוחים שבין החורשות.
בטיולנו היום ניסע לראות את ריכוזי הפריחה של הפרח המרשים בהר ברקן שבגלבוע.
תחילת המסלול בצומת יזרעאל הממוקם על כביש 60 (כביש עפולה-ג'נין).
מכאן ניסע מזרחה 2 ק"מ, עד לצומת המתחבר עם הכביש המכונה "דרך נוף גלבוע", שם נפנה אל דרך הנוף ונתחיל לנסוע בזהירות מרובה
(המונח "דרך נוף" הינו שם קוד להתחמקות של מע"צ מסלילת כביש נורמלי ורחב).
נחלוף על פני היישוב המתחדש נורית שהוקם בשנת 1950 על ידי עולים מתימן, ננטש, וכעת מנסה להרים ראש ולחדש ימיו, עם אופנת יישובי איכות החיים המתפתחים. נמשיך ונעבור את הר שאול, שם כדאי לאפס את הקילומטראז' שברכב. לאחר כ-5.5 ק"מ לערך נזהה שלט המכוון להר ברקן. נמשיך עוד כ800 מ' עד לשלט המכוון לחניון המכונה "שביל האירוסים", ובו נחנה את הרכב. מכאן ישנו שילוט ברור למסלול מעגלי המתאים לכל גיל, ונמשך בערך כ20 דקות, ובו נוכל לראות את כוכב העונה. אירוס הגלבוע פורח כאן במלוא הדרו. בהחלט ניתן להתיש את הקטנטנים על ידי ספירת מספר הפרטים של הצמח המדהים. גם מקומם של פרחים מרשימים נוספים לא נפקד. ניתן לראות את נץ החלב הלבן והיפהפה, כלניות ורקפות במרבדים מדהימים, ועוד. מכאן גם ניתן לראות את עמק חרוד המרהיב הנמצא למרגלותינו מצד צפון. למי שמגיע ומוצא את החניון עמוס במטיילים, נמליץ על נקודה קצת פחות מוכרת שבה נוכל לראות גם כן ריכוזים של האירוס, אם כי בכמות נמוכה מהמצוי בשביל האירוסים העמוס. מהחניון נמשיך דרומה על דרך נוף גלבוע עוד כ-4 ק"מ לערך, עד למפגש שביל עפר לבן המסומן אדום מצד מערב. ניסע על גבי שביל העפר כ-600 מטר עד לחיבורו עם שביל המסומן ירוק מצד צפון. נחנה את הרכב, ונצא לשוטט בשטח הפתוח מצפון לשביל. בין הצמחייה הגבוהה נוכל למצוא מספר ריכוזים נאים של האירוס, ועוד שפע של פריחה אביבית ויפה. בסיום המסלול כל אחד יוכל לחשוב לבדו האם התממשה קללתו של דוד או לא.

טיול עצמאי בדרך נוף הגלבוע - קישור ל e- ירוק של קק"ל
גינון חסכוני במים