חסת המצפן נפוצה בשולי שדות וגינות ברוב חלקי הארץ (חוץ מאשר בנגב הדרומי והערבה). החומרים הפעילים בעלים הינם לקטוצין (Lactucin), חומצה לינולאית (Linoleic acid), לקטוקופיצרין ( Lactocopicrin), חומצה קפרואית (Caproic acid), חומצה אולאית (Oleic acid),חומצת תמר (Palmitic acid) וחומצה סטארית (Stearic acid).
המיץ החלבי המר של חסת המצפן נקרא Lactucarium והוא משתחרר כמעט מכל חתך שמבצעים בצמח. נודעות לו סגולות רבות, בעיקר יכולת הרגעה בדומה לקודאין, לאופיום שהיה מופק כבר בעבר מצמח הפרג ולמורפין, אך בעוצמה חלשה בהרבה. הוא לא ממכר ואינו פוגע במערכת העיכול אלא אף מסייע לתהליכי עיכול תקינים בגוף. נודעת לו גם יכולת הרגעה של מערכת הנשימה.
הצמח ידוע בסגולותיו לטיפול בבעיות הנובעות מפעילות יתר במערכת העצבים, נדודי שינה, משכך כאבים וחרדות וממתן היפראקטיביות.
בנוסף, לצמח נודעו יכולות טיפול בניקוי הגוף מרעלים, שתייה של חליטה מהעלים מסייעת לניקוי הכבד והכליות וכלל מערכת הדם.
ניתן לאכול את העלים הצעירים חיים או מבושלים כאשר זמן הבישול קצר מאוד. העלים הבוגרים פחות אכילים בצורתם המקורית, הם מכוסים בזיפים קשים. במקרים נדירים נצפתה תגובה אלרגית לחלקי הצמח השונים, לכן באכילת כל צמח חדש, השתמשו בזהירות, בתחילה בכמות קטנה.
לשינה רציפה חולטים שני עלים במים רותחים , שותים, זה קצת מר, אבל השינה מתוקה!