תלתן מגובב פורח באביב. הוא נדיר בישראל וגדל על קרקעות מכוסות אפר וולקני בגולן. מקור המין באגן הים התיכון, אולם תפוצתו העולמית משתרעת בצפון אפריקה, אירופה ומערב אסיה ובחלק מאזורים אלה הוא נפוץ מאוד. הצמח הוחדר לאמריקה ולאוסטרליה ומתפשט שם.
תלתן מגובב תואר בשנת 1753, על-ידי אבי הטקסונומיה המודרנית לינאוס (Carl Linnaeus, 1707-1778).
שמו המדעי של המין,glomeratum , מלטינית: glomus - "כדור צמר", "פקעת", לאמור: "מקובץ ככדור" וכן שם המין העברי, "מגובב" ("מעורם", "מקובץ לערימה"), מאזכרים את התפרחות הכדוריות, המקובצות.
שמו המדעי של הסוג, Trifolium (מלטינית: tri - "שלשה", folium - "עלה", לאמור: "שלישיית עלים"), מאזכר את העלה המורכב מ-3 עלעלים וכך גם בעברית: תלתן, מ"תלת" - "שלושה".
השם תלתן נזכר במשנה (ראו משמאל: "הצמח במקורות"), אולם רוב המפרשים והחוקרים סבורים כי הכוונה לסוג אחר (גרגרנית). בספרו "שמות צמחי ארץ ישראל שנתחדשו או שנתבררו" (תרע"ז, 1917), שאל אפרים רובינוביץ' (הראובני, בוטנאי וחוקר צמחי ארץ-ישראל, אביו של נגה הראובני מייסד "נאות קדומים") את השם המשנאי לסוג Trifolium וקרא לו "תלתן-אספסת". השם "תִּלְתָּן מְגֻבָּב" נזכר לראשונה ב"מגדיר לצמחי-בר בארץ-ישראל", מאת נ. פינברון וא. דנין (1991) ונכלל ברשימת שמות הצמחים הרשמית של האקדמיה ללשון העברית במילון לשמות צמחי ארץ-ישראל, תשס"ג (2003).
בסוג תלתן מוכרים כיום 245 מינים, 50 מהם נאספו בישראל.
כתב: דרור מלמד