מלוח קיפח

הדפסה
  Atriplex halimus שם מדעי
  Shrubby Saltbush Common name
קאטַף שם ערבי
  قطف أللّغة آلعربيّة
ירבוזיים
Amaranthaceae
משפחה
5 מס' עלי כותרת
פשוט צורת העלה
תמים שפת העלה
מדבר בית גידול
עגול צורת הגבעול
שיח ובן-שיח צורת חיים
מדבר שומרון, מדבר יהודה ובקעת ים המלח, שרון, שפלה, נגב צפוני, נגב והרי אילת, ערבה, תפוצה בארץ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
עונת הפריחה
משמש לרפואה אלרגני

מלוח  קיפח
צילום: © שרה גולד   פארק השרון, ספטמבר
© כל הזכויות שמורות לצלמים ולאתר צמח השדה.

תמונות נוספות:

מידע נוסף

שיח מדברי מסועף מאוד וסבוך, שטעמם של עליו מלוח. המלח הוא כסות חיצונית, וכדי לחוש בטעם המלוח יש ללקק את העלה מבחוץ. זה הגבוה במיני המלוח בארץ (קיפח משמעו גבוה), גובהו 50–200 ס"מ.
העלה בשרני, צורתו כמעויין מעוגל בראשו, תמים-שוליים. גונו אפרפר. בפני העלה יש שכבה של שערות שלפוחיתיות מיקרוסקופיות אשר בהן מרוכזים עודפי המלח שהצמח קולט מן הקרקע המלוחה שהוא גדל בה. המלח איננו מופרש אלא נאגר באותן שערות המהוות כיסוי בהיר, מחזיר קרני שמש, אשר מגן על התאים הירוקים מבצעי הפוטוסינתיזה מפני חשיפה לעודף קרינה.
פורח במשך חצי מן השנה, ממארס עד אוקטובר. הפרחים ירוקים וזעירים, מואבקי-רוח. הפרח הזכרי נפרד מהפרח הנקבי, אך שני הטיפוסים גדלים על אותו שיח.
הפרי ענבה מאדימה, והזרע נותר פורה במשך שנים, נובט רק אחרי שטיפה הגונה במי-גשם.
שכיח מאוד במְלֵחוֹת, בערוצי נחלים, בנאות-מדבר ובנופים לחים-יחסית במדבר, וכן בחוף הים התיכון. מתפשט לתוך האזור הימתיכוני בארץ בצדי דרכים ובקרקעות דלות, למשל במחשופי חוואר ליד בית-ירח, כנזכר בשירה של נעמי שמר על חורשת האקליפטוס שלחוף הכנרת "וריח המלוח על המים". נפוץ בעולם בארצות הים התיכון והמזרח התיכון.
בסוג מלוח 200 מינים, בארץ 13 מינים.
אוכלים עלים טריים (גם כיום) כתבלין לסלט, ועלים מבושלים כיסוד למרק. אם מטגנים את העלים בשמש עמוק מתקבל חטיף בעל טעם מלוח.
הצמח רב-שימושים בפולקלור הערבי בארץ:
מאכל לאדם ולבהמה; מרתח לבעיות לב; אדים לשיעול, לרגלים בצקיות ולכאבי פרקים; מִשְׁרָה משורשים נגד גזים בקיבה; לגירוש תולעים מבטן האדם והצאן; נגד כאב בטן, שלשול; מקל על חולי לב וחולי סוכרת; אמבט עם עלי מלוח מקובל להקלת כאבי שרירים ופרקים.
בעבר ניסו להשתמש בו כצמח מרעה, אך התברר שעיכולו אינו יעיל והוא גרם לירידה בתנובת החלב.
הוא משמש מאכל עיקרי למכרסם בשם פְּסַמּוֹן, שנוכל לראות את חורי מחילותיו לרגלי שיחי מלוח במדבר.

כתב מייק לבנה


מקורות מידע

הצמח במקורות

בימי אבותינו נחשב המלוח למאכל עניים,
והוא מוזכר בתנ"ך ובגמרא.
נחשב למאכל-עניים, ככתוב בספר איוב: "הקוטפים מלוח עלי שיח, ושורש רתמים לחמם" (איוב ל', ד').
במסכת קידושין ס"ו, ע"א:
"אבותינו היו אוכלים מלוחים בזמן שהיו עסוקים בבנין בית המקדש, אף אנו נאכל מלוחים"
ייתכן מאוד שהשם מלוח הוא שם כללי לצמחים שטעמם מלוח.
מלוח קיפח הוא אחד מצמחי המאכל החשובים במדבריות הנגב, ומשמש את הבדווים ואת הצאן למאכל.
לצמח שימוש ברפואה העממית. מפיקים ממנו תרופות למחלות לב וסכרת. בעבר היו משתמשים באפרו של הצמח בהכנת סבונים.
באתר הניסויים במרכז לחקלאות מדברית, מגדלים עתה את המלוח בתקווה להכניסו לגידול מסחרי לשימוש בתעשיית מזון הגורמה...

רפואה עממית ופולקלור
מתוך ילקוט הצמחים של נסים קריספיל

מידע גנני
צריכת מים
לאחר התבססותו לא נדרשת לו תוספת השקיה באזורים שבהם יש לפחות 250 מ"מ גשם בשנה.
אזורים:                      שפלה, חוף, הר, בקעה, נגב
צורת חיים:                 שיח
קצב צמיחה:              מהיר
גובה (מ'):                 2.00
קוטר (מ'):                 2.00
אברים דקורטיביים:  עלים
שימוש מומלץ:  צמח כיסוי, צמח משוכה, משוכה פורמלית, צמח בעל עלווה אפורה
עמידות לתנאי קרקע קשים לדלות, יבשות ומלוחות, ומאידך לחוסר ניקוז
תנאי הארה : שמש
מידע גנני מאריך חיים. מומלץ לקטום את הפריחה ו/או הפרי
כתבו יואב גרטמן ואביגיל הלר, מתוך חוברת בהוצאת שה"מ, משרד החקלאות

קישורים


 
גינון חסכוני בצמחי בר