זקנן שעיר

הדפסה
  Hyparrhenia hirta שם מדעי
  Hairy Bread-Grass Common name
סַנאם, נַמאס שם ערבי
  فصوت،هميرة أللّغة آلعربيّة
דגניים
Poaceae
משפחה
חסר עלי כותרת מס' עלי כותרת
סרגלי צורת העלה
תמים שפת העלה
עגול צורת הגבעול
עשבוני רב-שנתי צורת חיים
גולן, גליל, חוף הים התיכון, עמק ירדן עליון, עמקים, גלבוע, כרמל, הרי שומרון, מדבר שומרון, הרי יהודה, מדבר יהודה ובקעת ים המלח, עין גדי, שרון, שפלה, נגב צפוני, נגב והרי אילת, ערבה, בקעת הירדן, תפוצה בארץ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
עונת הפריחה
אלרגני

זקנן שעיר
צילום: © אלי ליבנה  
© כל הזכויות שמורות לצלמים ולאתר צמח השדה.

תמונות נוספות:

מידע נוסף

זקנן שעיר הוא דגני רב-שנתי שכיח מאוד, הנמנה על תת-משפחת הדוחניים. הוא מסתעף מבסיסו בלבד, גבעוליו זקופים, גובהו 70 ס"מ. קנה-השורש קצר ומסועף. העלה צר וארוך, רוחבו 3 מ"מ, לשוניתו קרומית.
זקנן שעיר פורח בעיקר מפברואר עד יוני, אחרי שריפה הוא מתחדש ופורח גם בקיץ. ניכר בתפרחתו, העשויה זוגות של שיבולים היוצאות מנקודה אחת ועטופות בנדן של עלה חסר טרף. אורך השיבולים 5 ס"מ. כל שיבולית נושאת מלען חום ארוך. המלענים מתכופפים באמצעם בזוית ישרה, ומסתובבים בהשפעת שינויים בלחות האויר (כמו מקור-חסידה או שיבולת שועל), מה שמסייע להחדרת הזרע לסדק בקרקע.
זקנן שעיר גדל במקורו במפנים דרומיים חמים ושטופי-שמש במדרונות תלולים ובסלעים. בכך הוא דומה לדגניים נוספים כמוהו, רב-שנתיים חובבי-חום ממוצא סודני (טרופי יובשני). באורח משני הוא פלש אל נופי אדם, במיוחד צידי דרכים, בהיותו עמיד למדי בפני הריסוס המקובל לצידי הדרכים, והוא נהנה שם מהשמדת מתחריו. נפוץ כיום בכל אזורי הארץ. שולט בדרום מישור החוף והשפלה בנופי סלעים חוליים כמו כורכר. מתחדש ואף משגשג בצימוח קיצי אחרי שריפה.
תפוצתו העולמית נרחבת באזורים רבים בעולם הישן, מארצות הים התיכון דרומה ומזרחה.
בסוג 75 מינים, בארץ הוא מין יחיד בסוגו.

כתב מייק לבנה

מקורות מידע



 
גינון חסכוני בצמחי בר