אבוטילון תיאופרסטוס הוא עשבוני חד־שנתי מסועף, זקוף וגבוה, 1–2.5 מ', לפעמים פחות. הצמח שעיר בשערות בלוטיות. העלים דמויי לב, תמימים או משוננים קלות. הפך לעשב־רע קשה.
השם נשמע מוזר, שילוב של שם־סוג שמקורו ערבי ושם־מין שמקורו יווני. תיאופרטוס, פילוסוף וחוקר טבע אתונאי בן תקופתם של אריסטו ואלכסנדר הגדול, זכה כעבור 2000 שנה ששמו יונצח בצמח זה.
אבוטילון תיאופרסטוס פורח ממאי עד ספטמבר. הפרח בודד, יושב בחיק עלה, פורח בשעות הבוקר. לפרח 5 עלי גביע (ואין מתחתיו גביעון, כמו שיש ליתר בני משפחתו), 5 עלי כותרת צהובים, אבקנים רבים. אין גביעון מתחת לגביע. הפרי הוא מפרדת ציורית רבת-פרודות, כאקורדיון עגול. בפרי 10–16 פרודות, לכל פרודה 2 מלענים בולטים זקופים. גובה הפרודה עולה על רוחבה.
אבוטילון תיאופרסטוס גדל בשדות שלחין, במיוחד בשדות של קרובתו הכותנה. מקובל לרסס כותנה בקוטלי עשבים שאינם פוגעים בחלמיתיים, והרי גם הכותנה וגם האבוטילון הם בני משפחת החלמיתיים. מוצאו טרופי אמריקני. הוא מגלה כושר הסתגלות לתנאים שונים, גדל כצמח נמוך או גבוה, צפוף או בבודדים. הצמח גֵּר בארץ, ממוצא טרופי, נאסף בארץ רק מ-1942, מאז התפשט מאוד, הפך שכיח עד שולט במקומות מסויימים.
בסוג אבוטילון 100 מינים, בארץ 5 בר ועוד אחדים בנוי. בעולם מגדלים מיני אבוטילון להפקת סיבים זולים לייצור חוטי יוטה, המשמשים לחבלים ולאריגים גסים לתפירת שקים.
כתב מייק לבנה