תלתן דגול פורח באביב. הוא נדיר בישראל ונמצא בסכנת הכחדה (צמח "אדום"). בית גידולו קרקעות חוליות בשרון ובפלשת. תפוצתו העולמית מוגבלת לישראל ולבנון בלבד.
תלתן דגול תואר בשנת 1826, על-ידי הרופא והבוטנאי הגרמני שפרנגל (Kurt Polycarp Joachim Sprengel, 1766-1883).
שמו המדעי של המין ,billardierei, לכבודו של הבוטנאי הצרפתי לבילרדייה Jacques-Julien Houtou de Labillardière,1755-1834)), אשר נודע בתרומתו לתיאור מיני צמחים אוסטרליים, אך גם סייר כמה פעמים במזרח התיכון ואסף צמחים מקומיים רבים. בשנת 1812 תיאר לבילרדייה מין תלתן שאסף בסוריה וקרא לו Trifolium comosum )מלטינית: "בעל-ציצה", "מצוייץ"). במגדיר לצמחי ארץ-ישראל של איג, זהרי ופינברון משנת 1931, הובא מין זה בשמו העברי "תלתן דגול" לראשונה. מין בשם T. comosum כבר תיאר לינאוס (Carl Linnaeus, 1707-1778) בשנת 1753. זיהויים של המינים שתיארו לינאוס ולבילרדייה אינו ברור (unresolved). בכרך השני של ה"פלורה פלסטינה", שנערך על-ידי פרופ' מיכאל זהרי וראה אור בשנת 1972, מציין המחבר את השם המדעי T. billardieri, המוסכם כיום, כשמו המדעי של המין תלתן דגול ואת השם T. comosum Labill. (כלומר, את המין שתיאר לביליירי) כשם נרדף, שאינו זהה למין שתיאר לינאוס בשם זה (T. comosum L.).
שמו המדעי של הסוג, Trifolium (מלטינית: tri - "שלשה", folium - "עלה", לאמור: "שלישיית עלים"), מאזכר את העלה המורכב מ-3 עלעלים וכך גם בעברית: תלתן, מ"תלת" - "שלושה".
השם תלתן נזכר במשנה (ראו משמאל: "הצמח במקורות"), אולם רוב המפרשים והחוקרים סבורים כי הכוונה לסוג אחר (גרגרנית). בספרו "שמות צמחי ארץ ישראל שנתחדשו או שנתבררו" (תרע"ז, 1917), שאל אפרים רובינוביץ' (הראובני, בוטנאי וחוקר צמחי ארץ-ישראל, אביו של נגה הראובני מייסד "נאות קדומים") את השם המשנאי לסוג Trifolium וקרא לו "תלתן-אספסת".
השם "תִּלְתָּן דָּגוּל" נכלל ברשימת שמות הצמחים הרשמית של האקדמיה ללשון העברית במילון לשמות צמחי ארץ-ישראל, תשס"ג (2003).
בסוג תלתן מוכרים כיום 245 מינים, 50 מהם נאספו בישראל.
כתב: דרור מלמד