תלתן גולתי קרוב מאוד לתלתן לביד, אך גם הפרטים של תלתן גולתי שפירותיהם שעירים, אינם לבידים וצמירים כפירותיו של תלתן לביד.
תלתן גולתי פורח באביב. הוא מצוי בבתות בהרי יהודה וצפון הארץ, גדל לעתים גם בגלילות נוספות, מהר הנגב וצפונה. תפוצתו מוגבלת למזרח התיכון.
תלתן גולתי תואר בשנת 1872, על-ידי צמד בוטנאים - השוויצרי, חוקר צמחיית המזרח התיכון, פייר אדמון בואסייה (Pierre Edmond Boissier, 1810-1885) והגרמני האוסקנכט (Heinrich Carl Haussknecht, 1838-1903).
שם המין המדעי, bullatum, מלטינית: "נפוח", מאזכר את הגביע הפורה וכך גם שם המין העברי, "גולתי", על שום היות הפרי כדורי, דמוי-גולה.
שמו המדעי של הסוג, ,Trifolium (מלטינית: tri - "שלשה", folium - "עלה", לאמור: "שלישיית עלים"), מאזכר את העלה המורכב מ-3 עלעלים וכך גם בעברית: תלתן, מ"תלת" - "שלושה".
השם תלתן נזכר במשנה (ראו משמאל: "הצמח במקורות"), אולם רוב המפרשים והחוקרים סבורים כי הכוונה לסוג אחר (גרגרנית). בספרו "שמות צמחי ארץ ישראל שנתחדשו או שנתבררו" (תרע"ז, 1917), שאל אפרים רובינוביץ' (הראובני, בוטנאי וחוקר צמחי ארץ-ישראל, אביו של נגה הראובני מייסד "נאות קדומים") את השם המשנאי לסוג Trifolium וקרא לו "תלתן-אספסת". השם "תלתן גֻּלָּנִי" נזכר לראשונה בכרך השני של הפלורה פלסטינה שיצא לאור בשנת 1972, שונה לאחר מכן ל"תִּלְתָּן גֻּלָּתִי" ב"מגדיר לצמחי-בר בארץ-ישראל", מאת נ. פינברון וא. דנין (1991) ונכלל ברשימת שמות הצמחים הרשמית של האקדמיה ללשון העברית במילון לשמות צמחי ארץ-ישראל, תשס"ג (2003).
בסוג תלתן מוכרים כיום 245 מינים, 50 מהם נאספו בישראל.
כתב: דרור מלמד