אורזית זקופה (לפי האקדמיה ללשון: אָרְזִית זְקוּפָה) היא דגני חד-שנתי, קרח, זקוף, גובהו 100-40 ס"מ, מסועף מבסיסו. הגבעולים דקים, עשויים 6-4 מפרקים, התחתונים שבהם משרישים ומהעליונים מסתעפים ענפי משנה. העלים איזמלניים, קרחים. הלשונית שבין נדן העלה לטרף, עשויה קרום ריסני. התפרחת מכבד דליל, מכונס או רפה. ענפי המכבד מקבילים לציר המכבד או נוטים ממנו כלפי מטה. השיבוליות יחידניות, מוארכות, 5-3 מ"מ אורכן, פחוסות מצידיהן, נישאות על עוקצים נימיים ומכילות שני פרחים עקרים ופרח אחד פורה שלו 6 אבקנים. הגלומות מעט בלתי שוות, קצרות בהרבה מהמוצים, מחודדות מעט, מעורקות. המוצים מוארכים, מחודדים ובעלי קמטי רוחב בשוליהם – סימן היכר ייחודי למין.
מוצאה של אורזית זקופה בדרום אפריקה ותימן אולם היא פלשה לכל היבשות וכיום תפוצתה העולמית נרחבת. בישראל נאספה לראשונה ע"י פרופ' אבינעם דנין בשנת 1999 בשרון ובפלשת והיא עדיין נדירה למדי. בית גידולה הוא מקומות מופרעים וגינות, גם במקומות מוצלים. הפריחה בחודשי האביב והקיץ.
הסוג Ehrharta קרוי על שמו של הבוטנאי הגרמני בן המאה ה-18, ארהרט, (Jakob Friedrich Ehrhart, 1742-1795) תלמידו של לינאוס והראשון שתיאר מעמד של תת-מין בספרות הבוטנית. שם הסוג העברי - אורזית - על שום דמיונו החיצוני של הצמח לאורז. שם המין, erecta, מלטינית: "זקופה", כמו גם שם המין העברי – מתאר את מראהו הכללי של הצמח. היא מכונה באנגלית Panic Veldtgrass - דגן-ערבות דמוי דוחן (Veldt באפריקנס היא ערבה או אדמת-בור). למרות הדמיון - דוחן, אורז ואורזית משתייכים כל אחד לשבט שונה במשפחת הדגניים.
הסוג אורזית מונה 37 מינים. אורזית זקופה הוא מין האורזית היחיד הגדל בישראל.
כתב דרור מלמד