קיצנית כרתית

הדפסה
  Carlina curetum שם מדעי
מורכבים
Asteraceae
משפחה
מאוחה מס' עלי כותרת
מחולק לאונות צורת העלה
מפורץ שפת העלה
חברות שיחים (בתה וגריגה) בית גידול
עגול צורת הגבעול
עשבוני רב-שנתי צורת חיים
גולן, חרמון, גליל, חוף הים התיכון, עמק ירדן עליון, עמקים, כרמל, הרי שומרון, מדבר שומרון, הרי יהודה, שרון, שפלה, נגב צפוני, בקעת הירדן, תפוצה בארץ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
עונת הפריחה

קיצנית  כרתית
צילום: © יעקב גרזון   נחל שורק, יולי
© כל הזכויות שמורות לצלמים ולאתר צמח השדה.

תמונות נוספות:

מידע נוסף

קיצנית כרתית (לשעבר קיצנית עטופה) היא קוץ רב-שנתי הפורח בקיץ, שעה שהצמח יבש ונראה כמת. גובהו 40 ס"מ. העלה מפורץ לאונות קוצניות. עיקר קוצניותו של הצמח מקורה בחפי-המעטפת החיצוניים של קרקפות-הפרחים. בראשית החורף מלבלבת שושנת-עלים מניצנים היושבים על גבעול תת-קרקעי. עלי השושנת מכוסים בשעירות צמרית רכה. שוליהם משוננים, בקצה כל שן יש זיף. באביב מתרומם ממרכז השושנת גבעול-פריחה פשוט או מסועף, הנושא עלים קטנים קוצניים מאוד, יושבים, בסיסיהם לופתים את הגבעול. עם בוא הקיץ מתייבשים העלים והגבעולים. דווקא אז מתעוררות התפרחות, מתרוננות על צמח הנראה כמת. משטר-הצמיחה של הקיצנית שונה בעונות השונות: צמיחה וגטטיבית נמרצת בחורף; האטת פעילות באביב; התייבשות חלקים וגטטיביים ופריחה בקיץ; מות כל החלק העל-קרקעי בסתיו.
קיצנית כרתית פורחת מיוני עד ספטמבר. קוטר הקרקפת 7 ס"מ. כל הפרחים צינוריים, דו-מיניים, צהובים. חפי המעטפת הפנימיים של קרקפת-הפרחים בולטים ביופיים: הם קרומיים, מבריקים, צבעם זהוב, והם מזכירים עלי כותרת או פרחים לשוניים. אורכם גדול פי 2 מאורך הפרחים. הזרעון שעיר, נושא בראשו ציצית של מוצים רבים.
קיצנית כרתית חסינה בפני רעייה, ומשגשגת במיוחד בשדות הסובלים מרעיית-יתר, וכן בטראסות נטושות בהר. היא גדלה בבתה בחבל הימתיכוני. במעבר לחבל הספר מחליפה אותה קיצנית צפופת-עלים. תפוצתה העולמית מצומצמת לארצות שבמזרחו של הים התיכון.
בסוג 30 מינים, 4 בארץ. מינים אחדים מקובלים בנוי בזכות חפי-המעטפת הפנימיים הצבעוניים והמבריקים.

כתב מייק לבנה


מקורות מידע


 
גינון חסכוני בצמחי בר