סלט תפוחי אדמה של "פעם" עם עלי קריתמון ימי
המתכון באדיבות צמח השדה
צמחים המרכיבים מתכון זה:
קריתמון ימי
עונות איסוף: כל השנה
קריתמון ימי גדל בקו רסס ראשון לים, על סלעי כורכר, חשוף לרסס הים, לאורך חופי ישראל . עלי הצמח מנוצים ובשרניים, בעלי ריכוז גבוה של מלח, חריפים מעט כיאה לבני משפחת הסוככיים, מזכירים מעט את הסלרי והאניס.
הוא נפוץ מאוד כירק מאכל בארצות הים התיכון, שם - נהוג לאכלו כשהוא חי, חלוט במי לימון או כבוש בחומץ, וכן כמרכיב עיקרי או משני בתיבול תבשילים שונים.
עלי הצמח עשירים בויטמין C, וויטמין A בריכוזים גבוהים. ברפואת הצמחים העממית הוא משמש כתרופה משתנת, כחומר משלשל (בריכוזים גבוהים מאוד), כתרופה לשיפור תפקודי הכבד ועוד.
בין המטבוליתים המשניים שבו ישנם החומרים תימול וקרקבקול שהם חומרים מחטאים.
באחד מימי שישי נהנינו בחוף הים , עלי קריתמון קרצו לי וביקשו שאקטוף קומץ מהם. קטפתי וחשבתי איך לשלב אותם באחד מהתבשילים לקראת שבת.
שילבתי אותם בסלט תפוחי אדמה "של פעם"... עלי הקריתמון הוסיפו טעם פיקנטי לסלט, אין ספק זו "מתיחת פנים" לסלט הזה.
בבקשה היזהרו
שלא לתלוש את הצמח עם השורש, וללקט מקסימום עשרה אחוזים מתכולתו .
המרכיבים:
- תפוחי אדמה מבושלים בקליפתם , מקולפים וחתוכים לקוביות של סמ"ר
-
קוביות גזר מבושלות,
-
אפונה ירוקה מבושלת
-
שמן-זית או מיונז,
-
עלי וגבעולי קריתמון ימי יפים, שטופים היטב וחתוכים לחתיכות
-
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
מערבבים הכל יחד בקערה, טועמים, מתקנים טעמים ושמים במקרר למספר שעות
קחו בחשבון שעלי הקריתמון מלוחים וטעמם דומיננטי.