ליסימכיה מסופקת פורחת באביב ובתחילת הקיץ. היא נדירה בישראל וגדלה במקומות לחים לגדות נחלים ותעלות במרכז הארץ וצפונה. תפוצתה העולמית באגן הים התיכון, מזרח אירופה ודרום-מערב אסיה.
ליסימכיה מסופקת תוארה על-ידי חוקר הטבע סולנדר (Daniel Carlsson Solander, 1733-1782), משליחיו של הטקסונום לינאוס (Carl Linnaeus, 1778-1787), אשר השתתף במשלחות חקר בעיקר באוסטרליה וניו-זילנד ובאזור איסלנד. תיאורו נכלל בקטלוג הצמחים של גני קיו בלונדון, ה- Hortus Kewensis, שערך הבוטנאי הבריטי אייטון (William Aiton, 1731 -1793) בשנת 1789. שם הסוג, Lysimachia, הוא שם יווני עתיק יומין, ככל הנראה על שמו של מלך תראקיה, ליסימאכוס, אשר גילה את הצמח. עם הזמן התטשטש מקור השם והמתרגמים טעו לחשוב כי מקורו במילים היווניות lusi - "רפוי", machi - "עימות", "מאבק" ולפיכך תרגמו את שם הצמח ל"רפיון העימות" (מעין סיום העימות) - Loosestrife, המשמש באנגלית לשיום מיני ליסימכיה ושנית, אף שאין קשר בין שם זה לתכונות הצמח.
שם המין, מסופקת, כמו גם שמו המדעי (dubia, מלטינית "מוטל בספק"), משום שמתאר המין ציין מספר תיאורים קודמים בשמות שונים של מין הצמח וכמו הותיר את תקפותם מוטלת בספק.
השם "לִיזִימַכְיָה מְסֻפֶּקֶת" הובא לראשונה במגדיר הצמחים העברי הראשון, ה"מגדיר לצמחי ארץ-ישראל", מאת א. איג, מ. זהרי ונ. פינברון, שראה אור בשנת תרצ"א (1931). השם בתעתיק עברי מודרני יותר, "לִיסִימַכְיָה מְסֻפֶּקֶת", נכלל ברשימת שמות צמחי ארץ ישראל, שאושרה במליאת האקדמיה ללשון העברית בשנת תשס"ג (2003).
בסוג ליסימכיה כ-190 מינים מוסכמים, חלקם צהובי פרחים. ליסימכיה מסופקת היא המין היחיד בסוג הגדל בישראל.
כתב: דרור מלמד