אַרבוֹרֶטום אִילָנוֹת הינו גן אקלום לעצים, זה פירוש המילה ארבורטום בלטינית. ה"גן" המשתרע על שטח של כ- 130 דונם, הוקם בשנת 1950 ע"י מחלקת הייעור של משרד החקלאות, במטרה לבחון את ההתאמה של מינים שונים של עצים מאזורים שונים בעולם, לייעור במדינת ישראל המתפתחת.
לגן הובאו צמחים מ 25 אזורים שונים בעולם, וניטעו כ-700 מינים של עצים, ביניהם 170 מינים של איקליפטוס שגודלו מזרעים שהובאו מאוסטרליה ומהווים את האוסף הגדול ביותר של מיני איקליפטוס בישראל.
במהלך השנים, היווה הארבורטום מוקד לפעילות המחקר היערני בארץ בנושאים: התאמת עצים, איסוף זרעים, חקר הצומח הארץ ישראלי ועוד. את הגן פקדו אגרונומים, סטודנטים תלמידי תיכון, אדריכלי נוף וחובבי טבע מהארץ ומהעולם.
בשנת 1986 הוחלט לסגור את המחלקה לחקר היער באילנות. הפעילות בארבורטום פסקה, וחלק מהעצים התנוונו ומתו. בשנת 1993 החלה הקרן הקיימת לישראל לשקם ולתחזק את הארבורטום ע"מ להצילו.
פעולות השיקום כללו נטיעות, שיקום ההשקיה, ביצוע גיזום ועיצוב נוף העצים, מיפוי ושילוט של כל העצים. בנוסף, נסללו דרכי גישה עבור כלל ציבור המבקרים, כולל הנגשה לבעלי צרכים מיוחדים, והוצבו שולחנות פיקניק.
בארבורטום ישנם כ- 2,500 מטר של שבילים וספסלים רבים בהם ניתן לעצור לנוח, להתבונן בעצים. בין האטרקציות במקום תוכלו למצוא את מעגל עצי הקזוארינה המשמש ככיתת לימוד אלטרנטיבית – ללא קירות של ממש, מבוך העצים וחלקה של עצים נדירים.
בסמוך, תמצאו את מרכז המבקרים בו תוכלו ללמוד על עולם היעור והעשייה היערנית וכיצד הם משתלבים עם מערכות אקולוגיות ושיקום אקולוגי בישראל.
הארבורטום הוא גן קסום וייחודי החופן בחובו מגוון רחב של מיני עצים נדירים, בו שומרים ומטפחים מיני עצים וצמחים נדירים. במקום מתקיימים סיורים לימודיים ופעילות מחקרית ענפה ובימים אלה אנו פועלים ע"מ להכריז על הארבורטום כגן בוטני מן המניין. סיור בארבורטום הוא חוויה לאוהבי טבע והזדמנות להיכרות עם עצים מיוחדים ואקזוטיים, שרובם אינם מוכרים בארץ והם מצויים אך ורק כאן!!
למרגלות כל מין עץ המיוצג בגן בקבוצת עצים, תמצאו שלט המהווה את תעודת הזהות של מין העץ שלידו אתם עומדים. בשלט משולב קוד לסריקה באמצעות מכשירי טלפון חכמים, המאפשר לקרוא ולהכיר כל פרט שיעניין אתכם אודות העץ שמשך את תשומת ליבכם.
לקראת הפתיחה המחודשת של ארבורטום אילנות נדרשנו למשימה מורכבת שכללה מיפוי, זיהוי ועדכון שמות של כ- 300 מיני עצים. במשימה זו סייעו לנו שורה של אנשים יקרים שליוו אותנו בהתנדבות, בשעות רבות של עבודה קשה ובלעדיהם לא היינו יכולים לעמוד באתגר זה במסגרת לוח הזמנים הקצר בפניו עמדנו.
אנו רוצים ושמחים להודות
לד"ר יותם ציפר-ברגר, המנהל המדעי של העשבייה הלאומית, האוניברסיטה העברית בירושלים, על ייעוץ טקסונומי ופיטוגיאוגרפי.
לסימה קגן ממינהל המחקר החקלאי, על ייעוץ טקסונומי ושילוט העצים.
להגר לשנר, מנהלת האוסף בעשבייה הלאומית, האוניברסיטה העברית בירושלים, על ייעוץ במתן השמות העבריים למיני עצים רבים.
לפבלו צ'רקסקי, מנהל משתלת גילת, קק"ל, ולאביגיל הלר משרות ההדרכה והמקצוע במשרד החקלאות ופיתוח הכפר,על ייעוץ טקסונומי.
למידע לחוויער אילנות – משחק ניווט לכל המשפחה באילנות