בארוע המכובד נכחו מעל ל 150 איש
ונשאו בו דברים נציגי רשות הטבע והגנים, גדי פולק יובל ספרי אבי שמידע ועוד
המסר הכללי היה:
לא די להוציא ספרים אלא יש לעשות מעשה ולדאוג שהצמחים לא יכחדו.
ע"י דאגה לשמירת אזורים ותתי אזורים בהם שי שפע של צמחים אדומים.
מידע על האפשרויות לרכוש את הספר יהיה כאן בקרוב
"ספר אדום הוא מושג מפתח בשמירת טבע", מסביר שמידע. "זאת הרשימה הלאומית של צמחים ובעלי חיים שכל מדינה שמה בראש סדר העדיפויות לשימור". על פי הרשימה החדשה, כמעט כל מין חמישי של צמח בישראל נמצא בסכנת הכחדה. מדובר ב-413 מינים הנמצאים בסכנה מתוך 2388 מיני צמחי בר. 36 מינים של צמחים כבר נכחדו ואינם קיימים יותר בישראל. בסך הכל יש כ-400 מינים הנמצאים בעשרה אתרים או פחות ומתוכם 76 מינים, כמו האוג המחומש, שאותם ניתן למצוא באתר אחד בלבד. "אתר בודד יכול להיעלם במחי כף טרקטור וכך הצמח ייכחד מישראל", מציין הספר האדום.
ישראל היא אחת המדינות העשירות ביותר בעולם במיני צומח וחי באופן יחסי לשטחה, בגלל המפגש בין צורות נוף ואזורים גיאוגרפיים. השיעור הגבוה של מינים הנמצאים בסכנת הכחדה אינו מפתיע, על רקע צפיפות האוכלוסייה, היקף הבנייה ובעיות הזיהום הסביבתי.
"רוב המינים הנמצאים בסכנת הכחדה או אלו שכבר נכחדו נמצאים באזורי העמקים ובמישור החוף, המקומות שבהם היה הפיתוח הנרחב ביותר של ערים או של חקלאות", מסביר שמידע.
"יש שלישייה של דור המייסדים של הבוטנאים שאנחנו קוראים להם אז"פ (אייג, זוהרי ופיינבורן). אחד מהם, אלכסנדר אייג, תיאר צמח נדיר בעמק יזרעאל הנקרא זמזומית ורבורג. היום הצמח הזה כמעט ונכחד".
הכלל המנחה את הספר האדום הוא שלא כל מה שיפה לעין, או אפילו מוגדר כיום בחוק כמוגן, הוא בהכרח צמח בסכנת הכחדה. יש צמחים רבים הנמצאים בסכנת הכחדה קריטית ואינם נכללים ברשימת הצמחים המוגנים. לעומת זאת נכללים ברשימה צמחים, כמו נרקיסים וצבעונים, שתפוצתם בארץ רחבה ולא נשקפת להם כל סכנת הכחדה. בדברי הפתיחה שכתב לספר מציין הד"ר עוזי פז, שהצמחים שנכללו ברשימת פרחי הבר המוגנים לא היו אלו שלהם נשקפה סכנת הכחדה אלא כאלו שנשקפה להם סכנת קטיפה בגלל יופיים.
להמשך הכתבה בהארץ