הדפסה

לזכרו של פרופסור אבינועם דנין

ברוך דיין האמת   13/12/2015
אתמול (12 בדצמבר 2015, נר שביעי, חנכה תשע"ו) הלך לעולמו פרופ' אמריטוס אבינעם דנין, מחשובי החוקרים של צומח ארץ-ישראל בדורנו. הוא היה בן 76 במותו. במהלך 50 שנות לימודיו ומחקריו באוניברסיטה העברית בירושלים פרסם מאות מאמרים וספרים מדעיים בנושא האקולוגיה והסיסטמטיקה של הצומח בישראל ובארצות השכנות.
פרופ' דנין התחנך על ברכיהם של מניחי היסודות למדעי הבוטניקה באוניברסיטה העברית והמשיך את דרכם. הוא הכיר את יחידות הצומח של הארץ מקרוב בסיוריו הרבים. בעיקר משך אותו צומח האזורים המדבריים, הנגב, אדוֹם וסיני והוא הסביר במפורט את דרכי התאמתם של מיני הצמחים השונים לתנאים קשים באזורים אלה. פרסומיו בנושאים אלה הם אבני דרך בחקר האקולוגיה של הצומח המדברי.
היבט חשוב במחקריו של פרופ' דנין היה ההיבט הסיסטמתי. הוא היה מהחוקרים הפעילים ביותר בתחום זה באזורנו וגילה 44 מיני צמחים חדשים למדע ועד 3 תת-מינים מיוחדים לאזורנו. שלושה מינים נקראו על שמו ע"י חוקרים אחרים, כאות הערכה למעמדו החשוב ולהכרה הבינלאומית לה זכה: כלך דנין (Ferual daninii) שתואר ע"י פרופ' זהרי, ושום האבקנים (Allium daninianum) ועלקת דנין (Orobache daninii) שתוארו ע"י חוקרים מאיטליה.


שמו של דנין התפרסם בעולם הנוצרי כולו בעקבות פרסום הבדיקות שעשה במוצג הארכיאולוגי שנקרא "התכריך מטורין" (The shroud of Turin). תכריך זה מיוחס, לפי חלק מהמאמינים לישו הנוצרי, אך לא היו עדויות מוצקות התומכות בכך. בבדיקותיו מצא דנין על התכריך גרגרי אבקה של עכובית הגלגל, שהיא צמח הנפוץ בארצנו אך לא גדל באיטליה. ממצא אשר ביסס את הקשר אל התכריך לארץ-ישראל.
פרופ' דנין לא הסתפק במחקריו אלא הקדיש רבות להוראת האקולוגיה של צמחי ארץ-ישראל בקורסים של האוניבריסטה העברית. המגדיר לצמחי בר בארץ ישראל, שפירסם יחד עם פרופ' פינברון-דותן הוא ספר המפתח המשמש כל תלמיד, סטודנט וחוקר לזיהוי צמחי הארץ.  הוא היה חלוץ בהקמת אתר אינטרנט להכרת הצומח של ארץ-ישראל, בו ריכז את המידע שצבר במשך שנות עבודתו הרבות. האתר עבר מאכסניה לאכסניה אך הגולשים עקבו אחריו והסתמכו עליו רבות.
באתר רוכז לא רק המידע הסיסטמתי על הצמחים אלא גם פרסומים רבים על האקולוגיה והביולוגיה של הצומח של הארץ וסדרת הרצאות מצולמות שערך בבתי גידול שונים ברחבי הארץ.
החותם שטבע פרופ' דנין על המחקר והוראת הבוטניקה בארץ לא ימחה ויהווה נר לרגליהם של בוטנאים וחובבי הצמחים עוד במשך שנים רבות.
יהי זכרו ברוך.


גינון חסכוני במים