כשם שכל אחד, ואפילו הוא מרגיש בריא לחלוטין, מן הראוי שמפעם לפעם ילך להיבדק, כדי שלוודא שכן המצב כך. על אחת כמה וכמה, מי שכולם אומרים עליו שמצבו רע והוא הולך ומדרדר. ומה שנכון לגבי גופו של כל אחד ואחד, נכון שבעתיים לגבי הגוף החי של הארץ כולה, הטבע שלה.
כולנו מכירים את השטחים הפתוחים, היערות, שמורות הטבע, הגנים הלאומיים, שטחי המרעה, חופי הים ואזורי הספר והמדבר שנתברכה בהם ארצנו. אבל איננו יודעים באמת מה מצבם, האם, כמו שרבים אומרים, המצב נהיה גרוע מיום ליום? האם ידועות הסיבות לכך? האם אנחנו יודעים מה יש לעשות כדי לשמר על ערכי הטבע כדי שגם הדורות הבאים יוכלו ליהנות מהם?
על שאלות אלו בא דו"ח המארג, והדוחות שיפורסמו בשנים הקרובות לתת לנו תשובות מוסמכות ומבוססות, ככל האפשר. אנשי המארג מבצעים בשטחים הפתוחים פעולות מעקב וניטור של אוכלוסיות בעלי-החיים, עופות, יונקים, וזוחלים. נמצא למשל, שאוכלוסיות הצבאים בנחל עמוד, בגלבוע, במחוז הדרום גדלות בשנים האחרונות ואילו ברמות יששכר וברמת הגולן הן הולכות וקטנות. מספר הנשרים במחוז הצפון הולך וקטן ובדרום ישנן תנודות שלא מצביעות על מגמה ברורה. וכך הלאה לגבי עוד ועוד בעלי-חיים. נתונים מסודרים ומנותחים שישמשו בעתיד את מנהלי השטחים הפתוחים ושומרי הטבע כבסיס לקבלת החלטות מושכלות לגבי דרכי פעולה נכונות.
את מצבם של הצמחים המעוצים מנתחים על-סמך עיבוד של תצלומי לוויינים, המספקים בבת-אחת תמונה עדכנית על כל חלקי הארץ. ביחס למצב החורש הטבעי, שהוא חברת הצומח האופיינית לאזורים הצחיחים למחצה שלנו, התמונה מורכבת. בחלקה הדרומי של הארץ ניכרת ירידה בכיסוי הצומח המעוצה, בעיקר שיחים. ואילו בחלקה הצפוני יש התעבות וסגירת החורשים, יחד עם פלישת אורנים מהיערות הנטועים. מגמות דומות נמצאו גם בשינויים החלים ביערות הנטועים בחלקי הארץ השונים, מדרום הר-חברון ופאתי באר-שבע בדרום ועד לצפון רמת הגולן.
נתונים חשובים ביותר מציג הדו"ח לגבי השפעת האדם על הטבע סביבו. שרפות, הן אחת הצורות החמורות ביותר בהן משפיע האדם על הטבע וכולן מעשי ידי אדם, אם בשוגג או במזיד. מי שאחראי, אם אפשר להתבטא כך לגבי התנהגות חסרת אחריות זאת, להתפרצות רוב השריפות בארץ הם חיילי צה"ל, שתחמושת שהם יורים גורמת לשריפות הרבות ביותר. אך לא כמו שנדמה לרבים, רק מיעוטן של השריפות פוגע בשטחי חורש ויער ורובן פורצות בשטחי בתה וצומח עשבוני. הרי כל חיל סדיר ומילואים מבין, שקל רבה יותר לעשות תרגיל בשטח עשבוני פתוח מאשר בשטח המכוסה צומח מעוצה וצפוף.
ניתוח של אוכלוסיות בעלי-החיים מצביע בבירור על ההשפעה של הישובים על הטבע סביבם. בעלי-חיים מלווי אדם, נמיות, שועלים, עורבים ועוד. מתרבים בקרבת הישובים ומשפיעים על הטבע בקרבתם.
נסתפק הפעם בדוגמאות מעטות אלו מבין שלל הנתונים החשובים והמעניינים שמכיל הדו"ח. את הדו"ח המלא ניתן לראות באתר המארג http://www.hamaarag.org.il/ ומי שירצה יוכל להתעמק בו. נמתין לדוחות הבאים כדי לעקוב אחר השינויים במצב הטבע ובתקווה לשיפור.