חבלבל רפואי

הדפסה
  Convolvulus scammonia שם מדעי
חבלבליים
Convolvulaceae
משפחה
מאוחה מס' עלי כותרת
דמוי לב צורת העלה
תמים שפת העלה
קרקעות כבדות בית גידול
עגול צורת הגבעול
מטפס צורת חיים
גולן, חרמון, גליל, כרמל, הרי שומרון, תפוצה בארץ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
עונת הפריחה
משמש לרפואה צופני

חבלבל רפואי
צילום: © שרה גולד   נחל שופט, מאי
© כל הזכויות שמורות לצלמים ולאתר צמח השדה.

תמונות נוספות:

מידע נוסף

חבלבל רפואי הוא מטפס רב-שנתי נכרך בגבעוליו. הצמח קירח. עליו נישאים על פטוטרת ברורה, הם מפורצים בבסיסם, דמויי משולש או רומח, שוליהם משוננים לעיתים בשיניים רחבות ורדודות ובלתי סדירות. משורשיו הפיקו מיץ ששימש בעבר ברפואה.
חבלבל רפואי פורח מאפריל עד יוני. פרחיו גדולים, קוטרם עד 4 ס"מ, והם נישאים על עוקצים ארוכים. צבע הכותרת קרם או לבן, לועה צהוב, עם פסי-אורך סגולים חיוורים לאורך הקפלים מבחוץ. החפיות מרוחקות מבסיס הגביע.
חבלבל רפואי גדל בשולי חורש ובשדות נטושים, משגשג במיוחד בקרקעות רנדזינה. נפוץ בארץ בצפון חבל ההרים הימתיכוניים. תפוצתו העולמית משתרעת בארצות מזרח הים התיכון.

בסוג חבלבל 250 מינים, 20 מינים בארץ. רובם עשבוניים שגבעוליהם נכרכים (כמו חבל, מכאן השם), וכך מטפסים על צמחים שכנים. העלים מסורגים, חסרי עלי לואי, לרוב פשוטים ותמימי-שוליים. לעיתים קרובות בסיס העלה מפורץ. הפרח דו-מיני, נכון, גדול (אך לא גדול מאוד, אז זו לפופית), במינים רבים נמשכת עונת הפריחה במשך כל השנה כמעט. לגביע 5 עלים לא מאוחים, והוא גדל אחרי ההפריה ועוטף את הפרי ("גביע פורה"). הכותרת קישוטית ועדינה, 5 עליה מאוחים עד תום. הכותרת משפכית, מקופלת לאורכה ושזורה כבורג בניצן, הקפלים ניכרים גם כשהפרח פרוש. לאורך הקפלים מבחוץ צומחות שערות, לאורך הקפלים מבפנים כהה מעט גון הכותרת מהרקע. לפרח 5 אבקנים, שחלה עילית, עמוד עלי אחד עם 2 צלקות. הוא מפריש צוף מתוך בלוטה טבעתית המקיפה את השחלה. הצוף מצטבר בתחתית צינור הכותרת. הפרח מואבק על-ידי דבורים קטנות. הפרח נפתח ביום, נסגר בלילה ובסגריר. הפרי הלקט כדורי עם חוד בראשו.
שמו המדעי של הסוג, Convolvulus, מלטינית: convolo - "מפותל", מאזכר את הגבעולים המתפתלים ומשתרגים של רבים ממיני הסוג.
בסוג חבלבל נמנו בעבר כ-250 מינים. במונוגרפיה של הסוג משנת 2015 אושרו 190 מינים. בישראל נאספו 21 מינים., ביניהם הבטטה (לפופית הבטטה), וכן צמחי נוי רבים, והטפיל כשות.

כתב מייק לבנה


מקורות מידע

מידע גנני
צריכת מים לאחר התבססותו נדרשת לו תוספת השקיה של 100 ליטר למ"ר או 100 קוב לדונם בשנה באזורים שבהם יש לפחות 250 מ"מ גשם בשנה.
אזורים                               הר
צורת חיים                          מטפס
קצב צמיחה                      מהיר
גובה (מ')                        0.10
קוטר (מ')                        2.00
איברים דקורטיביים        פרחים, עלים
שימוש מומלץ                מסלעה, כיסוי, צמח פורח, מטפס
עמידות לתנאי קרקע קשים גבוהה
תנאי הארה                   שמש עד צל
מידע גנני נוסף            מטפס בינוני בגודלו
 


 
גינון חסכוני בצמחי בר