חומעה מסולסלת היא צמח רב-שנתי, שרוב עליו מרוכזים בשושנת בבסיסו. העלים מצטררים בהדרגה כלפי בסיסם. לאורך הגבעול צומחים עלים קטנים יותר. החומעה ידועה בטעמה החמצמץ–מרענן, אך מסוכן להרבות באכילתה. הטעם מקורו בחומר ששמו חומצה חומעתית, ומכאן שם הצמח בעברית. טעם דומה יש גם בצמחים אחרים, כמו חמציץ. החומצה החומעתית התפתחה בצמח כנראה כהגנה בפני אכילה בפי יונקים, ויש לה השפעה מזיקה על גוף היונק. המרבה לאכול מעלי החומעה מסתכן בנזק לכליות ולכלי הדם, דבר המוצא ביטוי בהופעת דם בשתן, אך הנזק לכליות אינו ניכר מיד והוא חמור יותר.
חומעה מסולסלת פורחת מאפריל עד ספטמבר. התפרחת עניפה וצפופה. הפרי יבש ומעוצה, כדורי, גדול, קוטרו 5 מ"מ. צבעו חום אחיד, עורקיו בולטים אך צבעם אינו שונה מצבע הרקע. קשוות הפירות חסרות שיניים, תמימות.
חומעה מסולסלת גדלה בקרקעות כבדות לחות. היא נפוצה במישור החוף המרכזי, וגם בהרי יהודה ובעמק החולה. תפוצתה העולמית משתרעת בארצות הים התיכון והלאה צפונה ומזרחה.
בסוג 150 מינים, 14 בארץ.
כתב מייק לבנה