שום גבוה

הדפסה
  Allium ampeloprasum שם מדעי
  Wild Leek Common name
ת'ום אלעפרית, בַּסַל אל-אַפריט שם ערבי
  ثوم العفريت أللّغة آلعربيّة
נרקיסיים
Amaryllidaceae
משפחה
6 מס' עלי כותרת
סרגלי צורת העלה
תמים שפת העלה
קרקעות כבדות בית גידול
עגול צורת הגבעול
בעל בצל או פקעת (גיאופיט) צורת חיים
גולן, חרמון, גליל, חוף הים התיכון, עמק ירדן עליון, עמקים, גלבוע, כרמל, הרי שומרון, מדבר שומרון, הרי יהודה, מדבר יהודה ובקעת ים המלח, שרון, שפלה, נגב צפוני, נגב והרי אילת, בקעת הירדן, תפוצה בארץ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
עונת הפריחה
צמח מוגן

שום גבוה
צילום: © שרה גולד  
© כל הזכויות שמורות לצלמים ולאתר צמח השדה.

תמונות נוספות:

מידע נוסף

מין זה נמנה על סוג גדול של גיאופיטים במשפחת הנרקיסיים. כדי להבהיר את עניין השם העממי נדגיש כי בסוג שום יש מינים רבים ושונים: האחד מהם נקרא רשמית בשם "שום הגינה", והוא הידוע במטבח בתור "שום". מין אחר נקרא רשמית בשם "שום נבוב", על שום עליו הנבובים, והוא הידוע במטבח בתור "בצל". גם כרישה היא מין של שום.
הצמח מגדל בצל באדמה. העלים מרוכזים ברובם בבסיס הצמח, והם צרים וארוכים. התפרחת סוכך כדורי, הנישא לרוב בראש גבעול-פריחה גבוה. התפרחת מלווה בחפים קרומיים (מִתְחָל), העוטפים אותה בעוד הפרחים בניצן. לפרח הבודד 6 עלי עטיף, 6 אבקנים. האבקנים מבשילים לפני הצלקות, ההאבקה הדדית בעזרת חרקים, בעיקר דבורים. למינים רבים יש גם רביה וגטטיבית נמרצת בבצלצולים.
ריחו של הצמח חריף בזכות תרכובות גופרית שבו. שימושו העיקרי במטבח הוא להעניק ריח וטעם חריפים למזון. בתזונה וברפואה הטבעונית תופסים השום והבצל מקום ראשון במעלה, וקושרים להם כתרים של הענקת בריאות.
הסוג כולל 300 מינים, הגדלים בעיקר בחצי הכדור הצפוני, מהם 25 מיני-בר בארץ. הסוג ומיניו נחקרו במפורט על-ידי החוקרת הישראלית פניה קולמן.

שום גבוה הוא גיאופיט זקוף וגבוה (1–2 מ'), מדיף ריח חריף של שום. העלים מרזביים ואינם חלולים, ערוכים בשתי שורות נגדיות ברבע התחתון של הגבעול.
התפרחת כדורית, גדולה, קוטרה עד 10 ס"מ. עם עשרות פרחים ערוכים בצפיפות. המתחל נשיר. צבע הפרחים שונה באוכלוסיות השונות: ורוד רענן, ארגמן או לבן–ירקרק. הפרחים נפתחים בהדרגה מלמעלה כלפי מטה.
המין קרוב מאוד לשום הגינה התרבותי. הפרח דמוי כד סגור, האבקנים מציצים מלועו. שכיח, בעיקר בקרקע כבדה ובשדות מעובדים. סמוך לבצל מתפתחים בצלצולי-ריבוי רבים. גדל ברוב אזורי הארץ פרט למדבר קיצוני.
פורח באפריל–מאי.

כתב מייק לבנה


מקורות מידע

הצמח במקורות

השום תורבת בעת העתיקה והיה נפוץ כצמח מאכל ומרפא בעל סגולות רבות ביבשות השונות.. כבר ביציאת מצרים כבלו אבותינו "זכרנו את הדגה אשר נאכל במצרים חינם,
את הקישואים ואת האבטיחים ואת החציר ואת הבצלים ואת השומים..." (במדבר יא ,ז')
חז"ל מנו את סגולות השום:" השום משביע ומצהיל פנים ומרבה הזרע והורג כינה שבבני מיעיים" (מסכת בבא קמא פ"ב א')
הרמב"ם ממליץ על השום כמשפר התיאבון, כח הראיה, מרבה שתן, ומפחית צמא, ומסייע לצלילות הקול.

מידע גנני
צריכת מים לאחר התבססותו לא נדרשת לו תוספת השקיה באזורים שבהם יש לפחות 250 מ"מ גשם בשנה.
אזורים                               שפלה, חוף, הר, בקעה, נגב
צורת חיים                          גיאופיט
קצב צמיחה                       בינוני
גובה (מ')                          2.00
קוטר (מ')                         0.10
אברים דקורטיביים           פרחים, ריח
שימוש מומלץ                  מסלעות, ערוגה פורחת, פרח קטיף
עמידות לתנאי קרקע קשים גבוהה, כולל חסרת ניקוז
תנאי הארה
                     שמש עד הצללה למחצה
מידע גנני נוסף              מופע עונתי
כתבו יואב גרטמן ואביגיל הלר, מתוך חוברת בהוצאת שה"מ, משרד החקלאות


 
גינון חסכוני בצמחי בר