ממתק שומשום, אגוזים ודבש - מימי אבותינו
המתכון באדיבות טובה דיקשטיין - נאות קדומים
צמחים המרכיבים מתכון זה:
שקד מצוי
עונות איסוף:
"נותנין שמשמין ואגוזין לתוך הדבש, ובלבד שלא יחבץ" (תוס', שבת יב, יד).
מתוך האיסור לחבוץ בשבת אנו לומדים שכך הכינו את המאכל בימי חול.
השומשום היה גידול חשוב בעת העתיקה, במיוחד בבבל, שם היה המקור העיקרי לשמן. פזרו אותו על לחם, עוגות והכינו ממנו ממתקים, הפופולריים במזרח התיכון גם היום.
המרכיבים:
- מעט שקדים (לימינו, לכבוד טו בשבט)
- כוס שומשום
- 3/4 כוס אגוזי מלך
- 3/4 כוס דבש
אופן ההכנה:
- קולים את השומשום והאגוזים על מחבת יבשה או בתנור, בחום של 180 מעלות צלזיוס.
- מחממים את הדבש בסיר, מסירים את הקצף אם יש ומערבבים כמה דקות, עד שהוא הופך נוזלי.
- מוסיפים את האגוזים והשומשום ומערבבים היטב.
- מורחים תבנית בשמן, ממתינים שהתערובת תתקרר מעט ויוצקים אותה בשכבה דקה על המגש.
- משהתקררה התערובת חותכים לריבועים או למלבנים ומאחסנים בצנצנת במקום קריר ויבש.
- מעבירים את התערובת לתבנית משומנת ומהדקים אותה היטב לתחתית.
- אופים בחום של 160 מעלות כ-20-25 דקות עד לקבלת צבע זהוב.
- מצננים ושוברים לריבועים.
- שומרים בצנצנת אטומה.