זהו חלק ממאמץ עולמי לשמר את המידע הגנטי של צמחי העולם המאוימים ע"י פעילות האדם בכל היבשות, המרוכזת ע"י בנק הגנים שבאנגליה.
עיקר ה"הון" של בנק הגנים נצבר ע"י פעולות איסוף שמבצעים עובדי המחקר שלו ברחבי הארץ. אנשי המקצוע משתפים פעולה עם אנשי רט"ג ועם חובבי הצמחים באיתור אוכלוסיות של צמחים "אדומים" ואוספים זרעים על-מנת לשמר אותם בתנאים מיטביים למשך שנים רבות ככל האפשר. בשנה 2015 הופקדו בבנק 549 איסופים של 358 מינים, ביניהם 108 מינים שזו הפקדתם הראשונה. במאזן מצטבר, בין השנים 2007 - 2015 הופקדו בבנק הגנים 1408 מינים מקומיים המהווים כ 42% ממגוון הפלורה של ישראל, ביניהם 286 מינים "אדומים".
שימור בצורה זאת מוגדר כשימור "שלא במקום" (ex situ) והוא נוסף על שימור "במקום" (in situ), בשמורות טבע המגינות על בית הגידול הטבעי של הצמח. צורות אחרות של שימור "שלא במקום" הוא השימור בגנים בוטניים ובגני מקלט.
מידת השימור של הזרעים תלויה במידה רבה בטיב הטיפול בהם. השלב הראשון הוא ניקוי דוגמאות הזרעים שנאספו. ניקיון הזרעים הינו ייחודי לכל מין ויש למצוא את אופן הניקוי הייחודי והמתאים ביותר לכל לדוגמת זרעים המגיעה לבנק. על מנת להצליח ולנקות דוגמת זרעים המגיעה מהשטח בצורה המיטבית יש להצליח לזהות את הזרעים עצמם בתוך הדוגמה כי לרוב איסוף מהשטח יגיע עם כל חלקי הצמח, לעיתים עם צמחים נוספים או עם זיהום בזרעים ממינים שונים. בתום תהליך ניקוי הזרעים מועברות הדוגמאות לחדר ייבוש בתנאי 15% לחות יחסית, בטמפרטורה של 15 מעלות ליבוש הדרגתי ומבוקר, שלאחריו הן נארזות לשמירה ואחסון ארוך טווח בטמפרטורה נמוכה. הזרעים באחסון לטווח קצר וארוך נארזים בצנצנות מותאמות לגודלם וכמותם. זרעים קטנים נארזים תחילה בבקבוקונים זעירים ולאחר מכן בבקבוקי אריזה אחרים. בזמן האריזה, הזרעים בכל דוגמא מחולקים לשמירה לטווח קצר, לטווח ארוך. עשירית מכמות הזרעים נארזים למשלוח לבנק הגנים האנגלי כגיבוי לאוסף.
חיוניות הזרעים נבדקת באמצעות מבחני הנבטה, אשר בסיומם נקבע פוטנציאל נביטת הזרעים, מתקבל מידע לגבי איכות הזרעים ומתגבש פרוטוקול ההנבטה המיטבי לכל מין שנבחן. במסגרת שיתוף פעולה בין בנק הגנים לבין הגן הבוטני בהר הצופים בירושלים, בנק הגנים העביר לגן במהלך 2015 נבטים שהונבטו במהלך שגרת פעילות יחידת ההנבטה. המינים שהועברו הם מיני בר אדומים ונדירים שאינם מצויים בשטחו של הגן הבוטני, או שמספר הפרטים מהם בגן מועט. שת"פ זה תורם להעשרת מגוון המינים ולהגדלת סיכויי הישרדותם של האוכלוסיות הקיימות בגן הבוטני.
במהלך 2015 הועברו לגן נבטים של 12 המינים האדומים, מושיובית הגליל, צלע-שור דקיקה, בקית החולה, זנב-שועל ביצתי, מנכיה עדינה, אמניה מצרית, בן-חרצית נגבי, מגסטומה זעירה, מתקה טובענית, שמשונית הטיפין ופלומית בובה. במהלך 2015 ביצעה יחידת ההנבטות בדיקת הנבטה מיוחדת עבור המין בוציץ סוככני, שהינו צמח מים "אדום".
הבדיקה בוצעה כניסוי מקדים לקראת מחקר בתחום שימור צמחי מים שמתעתדים אנשי בנק הגנים לבצע בשנה הקרובה. בנק הגנים שותף גם לפרויקט רחב היקף, שמטרתו זיהוי מיני בר הגדלים בישראל כמינים פוטנציאלים לצמחי מרפא עבור פיתוח תרופות הנגזרות, במישרין או בעקיפין, מצמחי מרפא.
כחלק מפרויקט משותף בין בנק הגנים ורט"ג מתבצע מדי שנה בבנק ריבוי מבוקר של מינים נדירים ומינים שנמצאים בסכנת הכחדה על מנת ליצור מסת זרעים לשימור עתידי. שימור הזרעים מיועד כגיבוי למשאבים הגנטיים הצמחיים, כמאגר למחקרים ולאישוש אוכלוסיות שנפגעו או השבה לטבע של מינים שנכחדו ביניהם: קחוון קצר-פירות, זליה מחומשת, חוחן גדול-ראשים, תורמוס תרבותי, דבקת פלשת, סיגל תמים, לשון-שור נגבית, אלקנת הגליל וקדד הקרקפות.
"צמח השדה" מחזק את ידי העושים במלאכת השימור של צמחי הארץ ומאחל להם עוד הרבה שנים פוריות.
קישורים:
http://igb.agri.gov.il/web
http://www.kew.org/science-conservation/collections/millennium-seed-bank