מונחון - מילון מושגים

בחלק זה של האתר תמצאו הגדרות והסברים למונחים בוטניים המופיעים בדפי הצמחים. לחלק מההסברים מצורפות תמונות להמחשה. ניתן לעיין ברשימת המונחים לפי אותיות הא"ב או לחפש מונח באמצעות תיבת החיפוש.
מונחון זה עדיין בחיתוליו וצפויים בו תיקונים ותוספות. אתם מוזמנים להציע מונחים שפגשתם תוך כדי קריאת מידע על אודות הצמחים ומצאתם לנכון להוסיפם. שלחו לנו משוב, הערות והארות למונחון באמצעות צור קשר
תודה מיוחדת לליאורה קרת על יוזמתה ועל ההקפדה בבחירת המונחים ובכתיבת ההסברים.

חיפוש מונח
א ב ג ד ה ו ז ח ט י כ ל מ נ ס ע פ צ ק ר ש ת

נגדיים(עלים)
עלים הערוכים כך שמכל מפרק של הגבעול יוצאים שני עלים הניצבים אחד מול השני.

 
נדן
חלק תחתון של עלה, העוטף את הגבעול ממנו הוא יוצא. מאפיין במיוחד את משפחת הדגניים.

 
ניצן-רבייה
ניצן הנמצא על אחד מחלקיו הוגטטיביים של הצמח (שורש, גבעול, עלה) ועשוי להתפתח לצמח חדש.
הרבייה באמצעות ניצני-רבייה היא וגטטיבית, כלומר ללא הפרייה מפרט אחר. הצמח החדש זהה בתכונותיו התורשתיות לצמח האם שממנו התפתח. צמח זה עשוי להישאר קשור לצמח האם לתמיד, או להתנתק ממנו בשלב כלשהו של חייו. מקרה מעניין של ניצני רבייה קיים בסיסנית הבולבוסין, שם הם מתפתחים במקום פרחים בשיבוליות.
 
נצר
החלק העל-קרקעי של הצמח.

 
נקבי(פרח)
פרח אשר מכיל עלי(ים) בלבד.
לעתים ניתן להבחין בפרח הנקבי בשרידים בלתי פעילים של אבקנים (סטמינודים). דוגמה - תפרחת של פרחים נקביים בחרוב מצוי.
 
נשיר
צמח שבחלק מהשנה ענפיו חשופים לגמרי מעלים.
השרת העלים מקילה על הצמח להתמודד עם תנאי גידול קשים – יובש קיצוני או לחילופין קרה ו/או עומס שלג על העלים. צפוי, לכן, שבישראל רוב הצמחים הנשירים יעשו זאת בקיץ. למעשה, מרביתם משירים את עליהם בחורף דווקא כמו, למשל, אלה אטלנטית. הסיבה נעוצה, לרוב, באקלים של אזור מוצאם שבו החורף הוא העונה הקשה לצמיחה. במקרים אחרים מוצא הצמח הוא מחצי כדור-הארץ הדרומי שבו החורף חל בחודשים יוני-אוגוסט. בשני המקרים, למרות התפשטותם לאזור הים-תיכוני, שמרו צמחים נשירים אלה על המחזור השנתי המקורי והם עומדים בשלכת בחודשים נובמבר-ינואר שהם אצלנו חודשי החורף.
 



גינון חסכוני במים