פרע אזובי

הדפסה
  Hypericum hyssopifolium שם מדעי
פרעיים
Hypericaceae
משפחה
5 מס' עלי כותרת
פשוט צורת העלה
תמים שפת העלה
חברות שיחים (בתה וגריגה) בית גידול
מצולע צורת הגבעול
שיח ובן-שיח צורת חיים
גליל, כרמל, תפוצה בארץ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
עונת הפריחה
צמח מוגן בסכנת הכחדה

פרע אזובי
צילום: © סיקו   גליל מערבי , 5-2015
© כל הזכויות שמורות לצלמים ולאתר צמח השדה.

תמונות נוספות:

מידע נוסף

פרע אזובי הוא צמח רב-שנתי, המיתמר לגובה של 1 עד 1.7 מ'. העלים נגדיים, חסרי פטוטרת, מזכירים עלי אזוב. לאורך הגבעול נמשכות 2 צלעות לא רצופות.
פרע אזובי פורח באפריל–מאי. הפרח צהוב. חמשת עלי הגביע לא שוים, שפתם משוננת, ולפי זה נוח להבדיל בינו לבין מינים אחרים של פרע. אורכם שליש או פחות מאורך עלי הכותרת. 5 עלי הכותרת שווים. האבקנים רבים.
פרע אזובי הוא מין נדיר, גדל בבתה ובחורש רק בצפון הארץ. תפוצתו העולמית משתרעת בארצות שסביב הים התיכון ובמערב אסיה.
בסוג 200 מינים (לדעת אחרים – 460 מינים), 9 בארץ. בסוג יש מין אחר (Hypericum perforatum) המקובל ברפואה העממית לטיפול בחרדה ובדכאון. אין עדות מדעית לערכו הרפואי של הצמח. מינים אחדים משמשים כצמחי נוי.

כתב מייק לבנה

מקורות מידע

הצמח במקורות

באנגלית נקרא הסוג פרע, St. John's wort, לכבודו של יוחנן המטביל. מטיפים נוצרים תיארו בכתביהם כי ב-29 באוגוסט בכל שנה, יום עריפת ראשו של יוחנן במצוות המלך הורדוס, מופיעים כתמים אדומים על עלי הצמח, זכר לדמו הקדוש.  אולי בהשראת אמונה זו, תוך "גיורה", הציע אפרים רובינוביץ' (הראובני, בוטנאי וחוקר צמחי ארץ-ישראל, אביו של נגה הראובני מייסד "נאות קדומים") בספרו "שמות צמחי ארץ ישראל שנתחדשו או שנתבררו" שראה אור בשנת תרע"ז (1917), את השם "דם זכריהו הנביא", ייתכן שבעקבות האגדה התלמודית המזעזעת על דמו הרותח של הכהן זכריה בן-יהוידע (שלמעשה אינו זכריה הנביא), הנוקם את נקמת הוצאתו להורג בידי יהואש המלך (מסכת גיטין, דף נ"ז עמוד ב').
כתב: דרור מלמד


 
גינון חסכוני בצמחי בר