חבלבל סיצילי הוא צמח חד-שנתי חורפי עדין, כחול פרחים. במבט ראשון הוא מזכיר פעמונית. הוא מסתעף לענפים אופקיים או אלכסוניים, משתרג ומשתרע. העלה אזמלי רחב, נישא על פטוטרת ברורה. העלים וחפי הפרחים שעירים.
חבלבל סיצילי פורח מפברואר עד מאי. הכותרת כחולה, מרכזה לבן או צהוב. הפרח קטן, עד 10 מ"מ, משפכי ומאוחה-עלים עד הקצה. יש 3 מיני חבלבל עם פרחים כחולים קטנים: עדין, סיצילי, גלוני. באחרים אין לעלה פטוטרת.
חבלבל סיצילי גדל במפוזר בשדות-בור, נפוץ בכל אזורי צפון הארץ ומרכזה. תפוצתו העולמית משתרעת בארצות שלחופי הים התיכון.
בסוג חבלבל 250 מינים, 20 מינים בארץ. רובם עשבוניים שגבעוליהם נכרכים (כמו חבל, מכאן השם), וכך מטפסים על צמחים שכנים. העלים מסורגים, חסרי עלי לואי, לרוב פשוטים ותמימי-שוליים. לעיתים קרובות בסיס העלה מפורץ. הפרח דו-מיני, נכון, גדול (אך לא גדול מאוד, אז זו לפופית), במינים רבים נמשכת עונת הפריחה במשך כל השנה כמעט. לגביע 5 עלים לא מאוחים, והוא גדל אחרי ההפריה ועוטף את הפרי ("גביע פורה"). הכותרת קישוטית ועדינה, 5 עליה מאוחים עד תום. הכותרת משפכית, מקופלת לאורכה ושזורה כבורג בניצן, הקפלים ניכרים גם כשהפרח פרוש. לאורך הקפלים מבחוץ צומחות שערות, לאורך הקפלים מבפנים כהה מעט גון הכותרת מהרקע. לפרח 5 אבקנים, שחלה עילית, עמוד עלי אחד עם 2 צלקות. הוא מפריש צוף מתוך בלוטה טבעתית המקיפה את השחלה. הצוף מצטבר בתחתית צינור הכותרת. הפרח מואבק על-ידי דבורים קטנות. הפרח נפתח ביום, נסגר בלילה ובסגריר. הפרי הלקט כדורי עם חוד בראשו.
שמו המדעי של הסוג, Convolvulus, מלטינית: convolo - "מפותל", מאזכר את הגבעולים המתפתלים ומשתרגים של רבים ממיני הסוג.
בסוג חבלבל נמנו בעבר כ-250 מינים. במונוגרפיה של הסוג משנת 2015 אושרו 190 מינים. בישראל נאספו 21 מינים. ביניהם הבטטה (לפופית הבטטה), וכן צמחי נוי רבים, והטפיל כשות.
כתב מייק לבנה