שימו לב לפני הכל:
צמחים אלה שתאספו , אחד או יותר ( בזהירות ועדינות לא להשחית ולא להיכנס לשדות מעובדים) הינם אורגניים (אם אינם קרובים מידי למטעים או שדות מעובדים ומרוססים) ויש בהם ויטמינים ומינרלים שלא תמיד ימצאו בריכוז כזה בפירות ועלים קנויים .
רבים מהם כמו צמחי תבלין מסויימים אין בכלל אפשרות לקנות... ומומלץ לגדל בגינה.
אין כאן צמחים מוגנים או בסכנת הכחדה. כאלה לא קוטפים ולא מלקטים כלל!!!
את כל אלה (כמעט) פגשתי היום במסלול ההליכה היומית שלי .
אשחר ארצישראלי.
שיח בינוני וקוצני גדל בשטחי בתה, ואדיות והרים. ביולי אוגוסט וספטמבר הפירות בשלים (ראו בגלריה) .הפירות קטנים ובהם גרעין די גדול אוספים/קוטפים אותם לאט ובסבלנות, שימו לב הצמח קוצני !
מה עושים?
אוכלים ונהנים. יורקים את הזרעים, לא לועסים אותם ולא מרסקים אותם כיוון שיש בהם חומרים משלשלים. או בולעים או יורקים אותם!
מכינים ריבות, ומשקאות
עזרה ראשונה :אם יש צורך מורידים קוץ גדול בעזרת אולר או סכין , מנקים אותו ומשתשמים בתור סיכה או מחט....
צבר מצוי
פירות חושניים מצויים עכשיו בשפע בבוסתנים נטושים. למעיזים, ולמי שאינו חושש מהקוצים קטפו ואכלו בהנאה, הביאו הביתה והכינו סורבה סברס
גם את העלים ניתן לאכול, (על כך בפעם אחרת.)
רימונים , ענבים, זיתים ותאנים
שלושה מתוך שבעת המינים זמינים מאוד למאכל כמו שהם, ומבשילים עכשיו: רימונים, ענבים ותאנים.
פירות הזית יבשילו עוד מעט. ביערות קק"ל מותר לקטוף וכן בבוסתנים נטושים. החמיצו אותם ותיהנו בכל ימות השנה עד לקיץ הבא.
מתכון לזיתים מוחמצים .
שימור עלי גפן למילוי (מומלץ לקטוף את העלים הצעירים הירקרקים )
תאנים בשלות ומתקתקות
בבורות פזורים בשטחי בתה, בבוסתנים נטושים, בואדיות ולצידי נחלים גדלים עצי תאנה המניבה כעת את פירותיה, אדומים-חומים או ירקרקים. איכלו ותהנו.
בימי קדם הכינו גבינה מחלב בסיוע המיץ הלבן (חלב) הניגר מעלי התאנה . (זהירות מיץ זה לא נעים ) .
עלים למאכל לסלטים ולתבלון
רגלת הגינה מפוצצת בויטמינים ומומלצת לאכילה. העלים מכילים ויטמין C ויטמין B וברזל וסידן, עליה רכים ובשרניים. ניתן לאסוף אות המגינות או שדות מושקים. לעיתים נמכרת גם בחנויות. מתכון
גרגיר הנחלים וכרפס גדלים בשפת נחלים ומעיינות
מתכון לסלט כרפס וגרגיר הנחלים
עלי מלוח קיפח :
בסוף הקיץ העלים העלים מתמלאים בארומה מיוחדת. ניתן לאסוף אותם, להשתמש בהם בסלטים, לייבשם ולהשתמש כתבלין בסלטים ותבשילים. נסו וספרו לנו.
מתכון לצ'יפס מעלי מלוח קיפח
חרוב מצוי
מימי ילדותי הקדומה, כשהיינו ילדים קטנים עדיין לא גידלו חרובים בארץ ,בכל אופן לא באיזור בו גדלתי ( בשרון) אני זוכרת שהיינו נכנסים לתוך חביות תערובת הפרות, כמעט טובעים בחבית , מחטטים ומלקטים חתיכות של חרובים ואוכלים בהנאה רבה.
לחרוצים ובעלי המוטיבציה , ניתן להכין קמח חרובים או ממרח חרובים.
קריתמון ימי
מטיילים על שפת הים?
שימו לב לצמחי הקריתמון בעלי העלים הבשרניים הגדלים במקומות מסוימים בשפע. העלים אכילים בסלט או בחביתה בשטח, אין צורך להוסיף מלח כי הם ספוגים במלח מן הים.
המתכון
תבלינים ומרפא
זותה לבנה: קטפו עלי זותה לבנה, טעמה משובח בחליטה.
אצל ערביי ארץ-ישראל נחשב הצמח לאחד התבלינים המשובחים ביותר לתה. תה זה מקובל ברפואה העממית לטיפול בכאבי בטן, בשיעול, בהצטננות, לחיזוק הגוף, להורדת לחץ דם, לריפוי מחלות לב ולניקוי הרחם לאחר הלידה. מרתח מעלי הצמח משמש לריפוי פצעים, דלקות עינים ועור, כוויות ולהפגת ריח רע מהפה.(נסים קריספיל)
כתלה חריפה
זה הזמן המתאים לאסוף את העלים הריחניים לשימוש כמרפא או לשים בשקיות שקופות או מבד שמכינים לבד ולפזר בארונות הבגדים ( במקום הנפתלין של פעם) ובארונות המזווה כנגד חרקים. (אצלי בארונות מפוזרות שקיות מהשנה שעברה . יש צורך לרענן)
אנחנו משתמשים בצמח להרחה בהבדלה.
שימוש למרפא:
הצמח מקובל מאוד ברפואה העממית של עדות ישראל ושל ערביי ארץ-ישראל – כתרופה מכאבי בטן, להרעלות קשות, לשיעול, לפצעים מזוהמים, לתולעים בבטן, לחום גבוה, לחולשה גופנית, לשפעת, לשלשול ולמחלות לב. אופן השימוש: מרתח עלים: מבשלים ענף קטן, בן 10 עלים, של כתלה בליטר מים במשך חצי שעה. מסננים, שותים את המרתח המריר כתרופה לכאבי בטן, להרעלות קשות, לתולעים בבטן, לשלשול ולמחלות לב.
אמבטיית כתלה: מבשלים 200 גר' עלים וגבעולים ב3- ליטר מים במשך חצי שעה, מסננים, ושופכים את המרתח לתוך אמבטיה מלאה במים חמים. שוהים באמבטיה זו כחצי שעה. טיפול זה יעיל מאוד לריפוי פצעים מזוהמים, חולשה גופנית, שיעול, חום גבוה ודלקת פרקים.
(מתוך ילקוט הצמחים של נסים קריספיל)
שומר פשוט
פורח עכשיו בהמוניו בצידי דרכים במקומות מופרים, בבתות ואדיות וכו. כל חלקי הצמח ופרחיו הפכו ללהיט קולינרי בעולם!!!!
הצמח גדל באקלים ימתיכוני שנמצא גם בקליפורניה. שם מגדלים את הצמח בעציצים לשם שימוש בפרחיו .כל חלקי הצמח בעל ניחוח של אניס. הפרחים ובמיוחד אבקת הפרחים (Pollen) מתקתקים, משמשים לתבלון האבקה נחשבת ליקרה ולמעדן !!! לנו יש אותה בשפע ולא ידענו על האוצר. (אני כבר קטפתי היום מלוא שקית קטנה פרחים וגם שטפתי לשימוש כתבלין)
כל חלקי הצמח משמשים למאכל בעונות מסויימות. כולל הזרעים והעלים המלבלבים בחורף. בסוף הקיץ מתרחשת הפריחה. אח"כ יבשילו הזרעים גם אותם מומלץ לאסוף.
כל הנ"ל משמשים למאכל, תבלון ולמרפא.
נסים קריספיל בילקוט הצמחים מציע:
למניעת הזדקנות מהירה והשמנת-יתר: שותים בקביעות מדי-יום תה, שחלטנו בתוכו כפית זרעי שומר.
מרתח זרעי שומר פשוט : מבשלים חופן זרעים בליטר מים במשך רבע שעה. מספיגים תחבושות במרתח ומניחים אותן על עקיצות, וחבורות .
השימוש בפרחים.
מומלץ להוסיף לסלטים בעיקר סלט כרוב וגזר. ראיתי גם זרעי שומר מפוזרים על חלה באתר אמריקאי!!! (בקרוב מתכונים באתר צמח השדה)
את החקירה על הצמח ערכתי בעקבות "הקייטנה לליקוט" שקיימה המלקטת המומחית אביבית ג'וטי ברקוביץ' מהמרכז לליקוט (מי שלא נרשם הפסיד)
עכשיו אנחנו לא שואלים מה הם עשו במשך כל היום אבותינו הלקטים. זו עבודה קשה ?
קבלו עוד רעיונות לליקוט מהכתבה : המלקטים עובדים גם בקיץ
בתיאבון
זיכרו שאם לא מזהים לא אוכלים !!!
שילחו לנו מתכונים שניסיתם ושהצליחו יפה בצירוף תמונות, ואנו נפרסם באתר.